Forrige uke reiste 38 fagfolk til Sveriges hovedstad. Lindab, Östberg Norge og Olsen Maskin ønsket å fortelle litt om hva de har å by på, samtidig som det var fokus på å oppleve nyheter på Nordbygg-messen. De fristet også med en spennende vandring på store tak med masse båndtekking.

Første dag ble det samling hos Lindab like utenfor byen med litt faglig innhold, hvor blant annet kvalitets- og materialutviklingssjef Zeina Lindstrøm snakket om farger.

– Det finnes millioner av farger, men rundt 2000 definerte standardfarger. Skal en plate ha farge er det små nyanser som kan gjøre forskjell på en vegg, sa Lindstrøm.

Derfor anbefalte hun å ha nøyaktig fargebeskrivelse av en farge som skal brukes på en vegg.

– Utfordringen er at arkitekten beskriver en farge på et bygg som ikke samsvarer med det produsenten kan levere, sa Jan-Erik Bentzen fra Sigfred Bentzen & Sønn AS.

Bygg fra 1600-tallet

– Det skulle vært omvendt; at arkitekten sjekket hvilke farger som er tilgjengelig før den blir bestemt, svarte Lindstrøm.

Torbjørn Osterling fortalte om standardiseringen gjennom beskrivelser av hva som er en riktig utførelse på bygg som bransjen har utarbeidet.

Deretter gikk turen opp i høyden. Kammerretten er domstolsbygningen, som ligger sentralt i Gamla Stan. De første byggene er fra 1600-tallet, mens de siste er fra 1910. Opprinnelig var dette den gamle riksdagsbygningen. Her er det båndtekket tak som jevnlig krever fornyelse. Sist var det arbeid for et par år siden, og det må jobbes med sikringer.

Men selve vandringen handlet lite om arbeidet på taket, men stort sett om byhistorie og bygget generelt.

Sikret med line

Et guidefirma har siden 2007 hatt faste omvisninger på taket.  Da handler det mest om byen, og det gås på en liten passasje delvis uten rekkverk. Her er alle festet til en line og går rundt hele taket som er ganske stort.

– Ikke alle som jobber her med taket bruker sikringer slik det er anbefalt, fortalte guiden.

Deres utstyr er til disposisjon for arbeiderne som skal gjøre arbeid på taket.

– Spennende å se byen fra denne høyden, sier Svein Hanssen fra Hellberg & Bjerkeli AS.

For noen var det like kjekt å være med på byvandring nede i bygatene og bli fortalt historien om hovedstaden med tradisjoner mange hundre år tilbake.

Sosialt

De fleste var med fra torsdag til lørdag sist uke, mens enkelte reiste hjem fredag kveld. Begge kveldene var det middag og sosialt samvær. Deltakerne var imponert over den store byggmessen Nordbygg, samtidig som det ble satt pris på å kunne møte andre fagfolk og diskutere faget.

– Kombinasjonen av det å bli faglig oppdatert på nyheter fra leverandørene og god tid til å møte andre fagfolk og diskutere løsninger og ulike prosjekter er det fine med en slik tur som dette, mener Terje Sørbråten hos Sørbråten Blikk og Ventilasjon AS.

Magnus Dahlberg som var ansvarlig for opplegget fra Lindab var godt fornøyd med dagene.

– Dette har vært noen fine dager hvor jeg håper dere har fått med både nyheter og spennende utvekslinger om faglige ting, sa Dahlberg da han takket deltakerne for turen.