Frem til nå har Jarle Kristiansen mest sittet på hjemmekontor, byggeplasser har hatt strenge restriksjoner og alle tiltak har medført ekstra tid og kostnader. Men nå åpner det opp igjen og det går mot mer normale forhold på byggeplassene.

– Nå skal det bli godt å kunne komme tilbake på kontoret igjen. Til nå har kun én vært der om gangen.  Arbeiderne har holdt seg i kohorter og det har vært mange restriksjoner for å unngå smitte. Nå åpnes mye opp til mer normale tilstander, sier Jarle Kristiansen som leder VBLs avdeling i Oslo og Akershus.

Samtidig er han daglig leder i Olaf Johansens Eftf AS og ser en bransje som har kommet seg greit gjennom problematiske år.

– Vi har tatt opp tema rundt covid-19 på teams-møter vi har hatt i VBLs avdeling i Oslo og Akershus. Nå blir det viktig å snakke og lære om det vi har lært de siste 1,5 årene, sier Jarle Kristiansen.

Medlemsmøte

26. august blir det igjen møte fysisk, og det er mange som ser frem til endelig å kunne ta en uformell prat med kollegaer.

– Teams-møter har fungert bra på sitt vis, og vi vil fortsette med det både i byggeprosjekter og ellers til tider. Men samtidig er det behov for å kunne prate sammen mer uformelt. Vi har lært mye de par siste årene som det er nyttig å ta med seg videre. Dette blir derfor tema på møtet i august.

Kristiansen anbefaler også andre avdelinger rundt i landet til å trekke erfaringer på den spesielle perioden vi har vært gjennom; fra panikken da alt stengte ned i mars i fjor, til delvis hektiske perioder for å bli ferdig på prosjekter med strenge restriksjoner har gitt nye erfaringer.

– Vi kommer nok til å få lignende situasjoner også senere. Da gjelder det å ha lært av perioden vi nærmer oss slutten av.

Travel innspurt

Jarle Kristiansen ser nå frem til ferie for å puste skikkelig ut etter travelt år, men før den tid blir det noen hektiske dager hvor flere prosjekter skal landes. Men ting blir litt lettere når de slipper å teste medarbeidere ukentlig og det blir også enklere på byggeplassene.

– Alle restriksjoner har kostet en del både tid og penger. Vi vil nok se det på resultatene for 2020 når de kommer at mange har merket lavere marginer som er spist opp av ulike forsinkelser og ekstra tiltak. Noen som har hatt mye innleie har slitt med kapasiteten. Det er nok litt ulikt rundt omkring i landet hvordan pandemien har påvirket bedriftene, sier Kristiansen.

Han peker på nødvendigheten av å jobbe mer systematisk og planlegge på en annen måte når byggebransjen rammes av en pandemi. Men dette er noe som kan bli til nytte senere.

– Både flere byggemøter på teams, større grad av planlegging og organisere arbeidet mer effektivt vil kunne være noe vi kan ha nytte av også fremover. Derfor er det viktig at vi tar med oss god lærdom fra det vi har vært gjennom, sier Jarle Kristiansen.