Bare én blikkenslager jobber nå fast på verkstedet til Ganitt Entreprenør AS i Kragerø. Entreprenøren har hatt egen blikkenslageravdeling, som inntil i fjor var tre ansatte. En ble pensjonist og en sluttet, og nå er det bare en fagperson igjen. De siste månedene har de søkt etter blikkenslager på finn.no, men med dårlig resultat.

– Vi har ikke fått en eneste respons. Det er ingen ledige blikkenslagere i regionen. I stedet har vi nå jobbet med å få inn en lærling, men det har også vært vanskelig å få tak i, sier daglig leder Roy Johannessen i Ganitt Entreprenør.

Resultatet har vært at de må si nei til forespørsler fra andre større entreprenører som trenger blikkenslager-tjenester. Dette gjør også at deres egne prosjekter påvirkes.

– På større industribygg må vi i større grad bestille beslag og pipehatter ferdig med sandwich-elementer fra utlandet. Dette skulle vi gjerne produsert selv, men har rett og slett ikke kapasitet. Kvaliteten er god nok, men dette er noe vi gjerne skulle fått knekket på vårt eget verksted, sier Johannessen.

Nå har de kontakt med en ungdom som kan være aktuell som lærling i bedriften om vedkommende oppfyller kravene.

Mange trenger blikkenslager i Kragerø-området også til private hus.

Mange trenger blikkenslager i Kragerø-området også til private hus.

– Vi kunne lett hatt arbeid til minst tre faste blikkenslagere. Det er ønskelig for oss å ha en egen blikkenslageravdeling i bedriften, slik at vi kan ta på oss hele bygg med alle oppgaver innenfor blikk, stål, tre, mur og flis, sier Johannessen.

Fra fire til to på blikk

Tidligere var det fire blikkenslager-bedrifter medregnet Ganitt Entreprenør i Kragerø. Nå er de bare to igjen, og det er ikke mangel på arbeid som er utfordringen.

– Her er det jobb og prosjekter nok i massevis, men det er vanskelig å få rekruttert nye blikkenslagere. Vi jobber fra Sandefjord til Kristiansand og har nok å henge fingrene i. Vi har god kapasitet på verkstedet til å ha flere blikkenslagere, og vi håper det lar seg gjøre å få inn en lærling, sier Johannesen.

Bedriften har to lærlinger i tømrerfaget og er totalt 35 ansatte.