Småblikk

Massasje til ventilasjons-arbeiderne

Lav takhøyde i et stort byggeprosjekt gir trøbbel for ventilasjonsarbeidere hos Caverion. Nå tilbys de ekstraservice for å unngå at de blir sykmeldt.

Publisert

Nasjonalmuseet er under bygging med blant annet en 10 000 kvadratmeter stor etasje med tekniske gjennomføringer som ventilasjonsrør, kabelgater og andre installasjoner.

Problemet er at høyden er 189 centimeter, men med rør og kabler er det noen steder bare 140 centimeter på det laveste. Dette fører til at arbeiderne må gå med bøyd hode og store kroppslige belastninger.

Enkelte melder om sykemeldinger på grunn av dette, og derfor er det nå bestilt blant annet massasjestol og osteopat til håndverkerne for å gi litt behandling for stive kropper.

Caverion Norge har oppdraget med både elektro og ventilasjon. Kristine Wendt er hovedtillitsvalgt. Hun mener det er merkelig at de ikke laget etasjen 30 centimeter høyere for å gi håndverkerne bedre arbeidsforhold.

– Så lav takhøyde gjør det vanskelig å jobbe og bevege seg. Det er flere som er blitt sykmeldte etter å ha jobbet her. Det er nakke og rygg man merker det mest på, sier Wendt til Teknisk Ukeblad (TU)

Velger de laveste

Presse, arkitekter og andre fagpersoner ble tatt med på omvisning i forrige uke, og da var det vanskelig å bevege seg uten å krumme nakken og bøye seg.

En av konsekvensene av forholdene er at det er de laveste håndverkerne som plukkes ut for å jobbe her.

– Jeg er 163 centimeter høy, og med hjelm på er det bare såvidt jeg ikke skraper oppi taket der det er høyest. Men vi står jo ikke stille når vi jobber, og man må gå med hodet på skakke, eller bøye seg, og krype under og over mye. Dette kunne vi unngått med litt større takhøyde, sier hun til TU.

Powered by Labrador CMS