Store dimensjoner på Volda Campus Arena

Egset Ventilasjon har hatt ansvaret for å levere ventilasjon på Volda Campus Arena. Med rørdimensjoner opp til 1500 mm og fire store aggregater har dette vært en stor jobb for ventilasjonsentreprenøren.

Fakta om prosjektet


Ventilasjonsentreprenør:
Egset Ventilasjon AS

Tiltakshaver:
Volda Campus Arena

Byggentreprenør:
Betonmast Røsand AS

Arkitekt:
Stefan Ekberg Arkitekter AS
Prosjektet omfatter 10 000 kvadratmeter nybygg som vil bestå av stor idrettshall med internasjonale mål for håndball og volleyball, tribuneanlegg, klatrehall og parkeringskjeller. Det innbefatter også et sidebygg som inneholder garderober, tekniske rom, treningsrom og kontor/ møteromsfasiliteter. Betonmast Røsand har hatt totalentreprisen, som er på cirka 229 millioner kroner.

Fire aggregater

Voldabedriften Egset Ventilasjon har prosjektert og levert ventilasjonen. De har montert fire aggregater fra Systemair med en samlet kapasitet på 90 000 m3/h. De har også levert røykventilasjon med styring og funksjonskontroll. Kapasiteten på dette er cirka 160 000 m3/h.
– Det ene aggregatet ventilerer og varmer opp idrettshallen. Hallen er den eneste mellom Bergen og Trondheim med fri takhøyde på 12,5 meter. Den store takhøyden kan gi en utfordring med å få varmen ned til rundt to meter over gulv. Derfor brukte vi tekstilkanal med dyser som er lagt som ringledning og med et sentralavtrekk i bakkant. Dette fungerer perfekt, sier Espen Egset i Egset Ventilasjon.
Av de tre andre aggregatene ventilerer to utenomliggende arealer og ett klatrehallen. For tre av aggregatene er det felles friskluftinntak gjennom tårn på nordsiden av bygget. Avkast kjøres til parkeringskjeller. Alle aggregat har integrert automatikk, roterende varmeveksler og vannbårne ettervarmebatterier. All ventilasjon er behovsstyrt. Det er benyttet cirka 50/50 VAV og CAV. Greenzone-systemet er brukt til behovsstyring. Egset Ventilasjon har også gjort kabling og kobling.

Store dimensjoner

– Prosjektet preges av store arealer og store dimensjoner, ikke minst på ventilasjonskanaler, der største dimensjon er på 1500 mm. Det har vært nødvendig for å få frem de store mengdene luft og å minske trykket.
– Med stadig større dimensjoner kan det ofte være utfordrende å ha nok plass for de tekniske føringene. På Volda Campus Arena var det tenkt på alt, sier Espen Egset. Han roser både arkitekt, entreprenører og totalentreprenør for godt samarbeid i et spennende prosjekt.

Powered by Labrador CMS