Medier over hele landet ville fortelle om den unge jenta som ble beste lærling som blikkenslager. Fire år etterpå bruker hun sin erfaring til å få andre ungdommer til å begynne i faget, samtidig som hun har et ekstra øye til andre jenter som kan bli håndverkere.

– Til daglig tenker jeg lite på det at jeg ble norgesmester, men enkelte kolleger minner meg på det av og til, sier June.

Hun har siden lærlingetiden jobbet for Mælen Blikk og Ventilasjon AS i Trondheim og trives fortsatt godt med både utvendig blikk og ventilasjon.

Hun jobber sammen med Stian Brå Nordsæther, som også er norgesmester. Nå har hun også blitt med i nettverket «Kvinner i teknikk og håndverk» som jobber for å få med flere jenter i yrkesfag. Her oppsøker hun og andre forbilder skoler og reklamerer for mulighetene som finnes innen teknikk, og håndverksfagene.

Gode råd

Nå starter en ny runde med uttak av deltakere i regionene som skal delta i NM for lærlinger i blikkenslagerfaget til høsten. June Slettstrand håper at det kan komme opp flere jenter som kan delta i konkurransen, sammen med andre ungdommer som vil prøve seg.

Hun har et klart råd til de som skal stille i NM:

– Vær deg selv, ta god tid på oppgaven og gjør skikkelig det arbeidet du skal gjøre, og la heller noe være ugjort. Hastverksarbeid lønner seg ikke. Samtidig setter mange pris på enkle linjer og stilrent arbeid, sier June.

Hun fikk disse rådene selv og mener dette er viktig for de som skal delta i konkurransen.

Ikke prestasjonsangst

Hun syntes selv det var morsomt at mange kom og hilste på henne og oppmerksomheten, blant annet i media med kvinnelig vinner, var bare hyggelig.

– Etterpå har det ikke vært noe spesielt styr med at jeg har vært NM-vinner, sier June. som i etterkant ikke har følt på spesielt prestasjonsangst i jobben.

Firmaet hun jobber i har flest jobber innen ventilasjon og June synes det er greit med varierte oppdrag med aggregater, spjeld, kjøkkenhetter, service på anlegg og produksjon for ventilasjon på verkstedet.

Jobb og barn

– Men etter dager inne i et rom uten vinduer midt på vinteren kan det være kjekt å komme ut i lyset og se gløtt av sol med et gesimsoppdrag, medgir June som har blitt mamma til tvillinger for to år siden.

Selv om morsrollen er krevende i seg selv, er det ingen problemer å kombinere den med jobb som blikkenslager.

– Jeg begynner tidlig og slutter tidlig på jobb, sier hun og tenker at hun på sikt kan ta videre utdannelse og opplæring for å kunne jobbe som prosjektleder, lærer innen blikkenslagerfaget eller andre mer administrative oppgaver.