Ærverdige Hotel Norge i Bergen har gjennomgått en totalrenovering og er nå åpnet i ny drakt med mye synlig kobber på taket.

For de som skal på landsmøtet 14.-16. juni neste år og bli med på VBL sitt 100-årsjubileum vil de kunne ta arbeidet nærmere i øyesyn, siden det arrangeres på dette hotellet.

BOV (Bygg og Ventilasjon AS) har hatt kontrakt med Constructa Entreprenør AS om å utføre kobbertekking på hotellet. Her har Torun Aasjord vært prosjektleder, og faglig ansvarlig har vært blikkenslagermester Arvid Holum.

– Noe av det som var spennende med prosjektet var den lave snittalderen på utførende personell. Den var faktisk bare på 25 år. De har etterlatt seg et kjempeflott arbeid, noe som både arkitekter og oppdragsgiver har vist å sette pris på, sier prosjektleder Torun Aasjord.

De har jobbet under åpen himmel fra august 2017 til juni 2018 med de utfordringer som årstidene har å by på. I vinter måtte de skuffe snø for å få tilgang til sine arbeider.

Dobbeltfalset

– Vi har levert dobbelfalset kobbertekking på tak og vegg i 10. etasje som utgjør ca. 1300 m². I tillegg til å båndtekke tak og vegger har vi utført detaljer som luftelyrer i fasaden, montert Vestlandsrist for ventilasjon i kobber, beslag rundt vinduer og dører, tilpasninger/kobbertekking mellom terrasser og stått for gesimser i kobber og aluminium, sier Torun Aasjord.

BOV fikk også tildelt utfordringen med å lage festebraketter til 4 stk 8 meter høye flaggstenger, samt stå for monteringen av disse.

– Vi har alltid som mål å gjøre mest mulig ferdig på vårt verksted. Båndtekkingsfeltene er laget på vårt verksted på Toppe og transportert inn for montasje.

Flere ombygginger

Hotellet ble opprinnelig bygd i 1885 og er med det en av byens eldste. I 1961 ble hotellbygget revet og nytt bygg stod klart med 240 rom tre år senere.

I 1987 ble det utvidet til 347 rom. Med den siste fornyelsen er hotellet utvidet til 415 rom.

Ulike operatører har drevet hotellet, og har siden 1996 vært kjent under navnet Radisson SAS, før samarbeidet med SAS ble slutt i 2009. Da endret navnet til Radisson Blu som er merkenavn for førsteklasses hoteller i den amerikanske hotellkjeden.

I 2015 overtok kjeden Scandic Hotels og startet totalrenovering året etter, før de nå har åpnet i helt ny drakt.

Fasade mot Ole Bullsplass, kobbertekking implementert med fundamenter for flaggstenger og skilt.

Fasade mot Ole Bullsplass, kobbertekking implementert med fundamenter for flaggstenger og skilt.

 

Kobbertekking med vekslende inndeling, hjørnekjøl og overgang fra tak til vegg.

Kobbertekking med vekslende inndeling, hjørnekjøl og overgang fra tak til vegg.