Stadig flere produsenter kommer med løsninger for solceller. Nå har BMI lansert sin variant med solcellepaneler integrert i taksteinen.

BMI PV Premium har paneler som felles naturlig inn i takets design, fremfor å ligge over eksisterende tekking. Panelene er spesialtilpasset to av BMIs mest populære takstein; Zanda Minister og Turmalin. Produsenten lover at disse produserer like mye strøm som frittstående paneler.

–  Både Minster og Turmalin har en flat profil tilpasset moderne arkitektur, og trekkes frem for sitt vakre design. Begge er et godt valg i prosjekter hvor fasaden skal være stilren og av høy kvalitet, sier Frode Myrmel, produktsjef i BMI Norge.

Fordi etterspørselen etter solceller øker både for privatboliger og næringsbygg, har BMI høye forhåpninger til at produktet og at det vil treffe markedet.

Levetid på 50 år

Solcellepanelene skal være enkel å montere.

Solcellepanelene skal være enkel å montere.

– PV Premium skal være førstevalget for de som ønsker å kombinere fornybar energiproduksjon med takene som hele nabolaget vil misunne, sier han.

Produktet er et monokrystallisk laminat, som er mest vanlig for små og mellomstore anlegg. Panelene gjør om 15-20 prosent av solenergien til elektrisitet.

–  Årlig utbytte er på mellom 101 og 156 kilowattimer per kvadratmeter, og panelene har en levetid på opptil 50 år. Lønnsomhet og tilbakebetalingstid på solcelleanlegget avhenger av strømprisen fremover, avgifter og støtteordninger, forklarer Myrmel, som legger til at man per i dag kan få opptil 26 250 kroner i støtte fra Enova ved installasjon av solcelleanlegg.

Lett å montere

– Panelene fra BMI er enkle å håndtere og montere. De er lette i vekt, og har en størrelse på 1800 mm. Det tilsvarer 7,5 Turmalin takstein og 6 Minster takstein. Løsningen installeres på standard takkonstruksjoner med tilpasset undertak. Kondens samles på en aluminiumsplate under solpanelet som leder fukt vekk fra undertaket.

– Selve monteringen gjøres på samme måte som ved vanlig takstein. Løsningen kan monteres på tak med takvinkel på 15 til 69 grader, og lekteavstanden er låst i områdene hvor panelene monteres, forklarer Myrmel.

God funksjonalitet

Integrerte løsninger kan gi et finere tak med solceller.

Integrerte løsninger kan gi et finere tak med solceller.

– Bygningsintegrerte solcellepaneler skiller seg fra «on top»-løsninger som ligger over eksisterende taktekking, og paneler som er integrert uavhengig av omkringliggende tekking. Det har vært viktig for oss at designet ikke går utover funksjonaliteten til anlegget. Tester viser at PV Premium kun generer 0,8 prosent mindre strøm per år enn et tradisjonelt «on top»-system, sier Myrmel.

Anlegget har høyest effekt midt på dagen på et sydvendt tak, og en jevnere produksjon på et øst- eller vestvendt tak. Panelene produserer strøm så lenge det er dagslys, men har best effekt når solen er fremme.