Reportasje

Tommy Asbjørnsen foran den nye maskinen som tar langt større dimensjoner for å knekke og gjør flere detaljer.

Ny maskin gir flere oppdrag

Tommy Asbjørnsen har siden bedriften ble etablert i 1998 investert betydelig i maskiner og utstyr.

Publisert

Helt fra første dag har Tommy Asbjørnsen vært opptatt av å investere i maskiner og utstyr. Det har vært med på å utvikle blikkenslagerbedriften i Sande i Vestfold. Enkeltmannsfirmaet ble etter hvert til T. Asbjørnsen AS.

Den nye maskinen, som nå gir en løft i oppdragsmengden, er en 4-akset AMADA HFE T2, med knekkelengde på 3 meter. En presskraft på 100 tonn muliggjør bearbeiding/knekking av plater på opp til 6 mm tykkelse, men også tykkere ved mykere materialer eller kortere lengder.
Maskinen har segmenterte dyner og kniver og har et stort utvalg av verktøy.

– Vi opplever at den nye maskinen har gitt betydelig økt oppdragsmengde siden vi fikk den, sier blikkenslageren.

Han jobber mye mot industrien og produserer ulike deler som krever bruk av tykke plater. Han lager blant annet detaljer til togvogner og syrefaste kjølerenner til en kabelfabrikk i Drammen. Da kommer den nye maskinen til 850 000 kroner godt med.

– Dette gir oss større fleksibilitet i forhold til komplekse knekkedetaljer/tykkere plater sammenlignet med vår tradisjonelle knekkemaskin, som også er godt utstyrt med vendbar overvange og segmentert geitefotskinne, sier Asbjørnsen.

Store dimensjoner

I tillegg til tradisjonelt blikkenslagerarbeid har bedriften hatt størstedelen av oppdragene rettet mot industri hvor de produserer skap og kasser, kjølerenner, støpeformer, maskindeksler, maskinbur, rullebord og i tillegg montering av punktavsug og ventilasjonskanaler.
– Vi har også produsert mye innredningsdetaljer til tog, blant annet til kongevogna via et firma vi har et godt samarbeid med, sier han.
Bedriften har en meget velutstyrt maskinpark og eget sveiserom med Siegmund sveisebord for oppspenning av arbeidsstykket i tillegg til Tig/mig sveisemaskiner.
Her foregår det båndtekking av sommerstue med VM-zink Anthra.

Må si nei

Problemet nå er at bedriften må si nei til veldig mye på grunn av kapasiteten, og anbudsregning er de stort sett ikke med på i det hele tatt.

– Mitt inntrykk er at det er altfor stort fokus på pris, noe som veldig ofte gjenspeiler seg i kvaliteten på det utførte arbeidet. Dette ønsker vi ikke å være med på og velger heller å arbeide etter medgåtte timer og materialer, noe som kommer kunden til gode via solide og varige løsninger.

Det siste året har blikkenslageren vært involvert i bygging av enebolig på 450 m2 for en privatkunde i Sande, hvor de har montert ventilasjon/kjøleanlegg med fancoils med laging av hele kanalstrekket i firkantkanaler på grunn av liten takhøyde. Det er gjort utvendige arbeider i VM-Zink som gesimser, pipebeslag, takkupler og kassettekking under takutstikk, beslag innvendig i lakkert aluminium og rustfritt. I tillegg har det vært produksjon av diverse styreskap og bokser til blant annet ladestasjoner for el-biler og produksjon av spotlight/høyttalerkasser i aluminium 3 mm for spilehimlinger.

– Et flott prosjekt, men dette blir for store oppdrag som beslaglegger for mye av arbeidstiden med bare to personer, sier Asbjørnsen som det siste året har leid inn en tidligere arbeidskollega. Det er ønske om å få tak i en selvgående og dyktig blikkenslager eller en ivrig lærling for å øke kapasiteten til å ta på seg oppdrag i tillegg til at far og sønn jobber i bedriften.

I trange tekniske rom må kreativiteten brukes for å få plass til alt.

En sparktesterkasse for testing av kabelbrudd er et spesialprodukt som Tommy Asbjørnsen har laget og konstruert på egen hånd.

Firkiantkanaler blir produsert for bruk der det er trangt.
Her er et styreskap for elektrikere som blikkenslageren har laget.
Powered by Labrador CMS