Under de første to dagene av Bygg Reis Deg på Lillestrøm var det innom 9500 besøkende av bransjefolk og privatpersoner første dag, mens det var nesten 12 000 innom torsdag. Fredag og lørdag var også mange innom, slik at det totalt ble 43 592 besøkende på årets messe. Det er det største besøket med 4 dager med messe.

Blant de 500 utstillerne er det ulike måter å tiltrekke seg publikum. Hos maskinprodusenten Würth ble det stor oppmerksomhet rundt en nylansert automatisk lektemaskin. Folk stod i kø dagen lang for å se hva dette var for noe.

– Vi har fått veldig mye interesse rundt denne maskinen, så her har det gått i et sett hele dagene, sier Torgeir Åndheim hos Würth.

Han fikk blant annet besøk av blikkenslagere som var nysgjerrig på maskinen. Mange i faget som jobber med tak tar også jobben med å legge lekter.

Maskinen justerer avstanden mellom lektene, skyter spikeren ned og kapper lekten. Trinser gjør at maskinen skyves bortover, og det antydes at en slik investering kan tjenes inn igjen bare i løpet av 5-6 tak.

Sparer tid og kropp

– Den gir spart tid og sparer arbeidsfolk for dårlige arbeidsstillinger, påpeker Håndheim.

En annen utstiller som vekte litt oppsikt med utstyret de viste frem, var Teknisk Renhold AS. De kunne vise frem en spesiell robot som ikke er sett i Norge før.

Håkon Lia kunne vise fram en robot med føtter i en runding, som kan jobbe inne i kanaler og mange andre steder for å rense og gjøre arbeid.

– Vi har fått masse spørsmål rundt produktet, og som et forholdsvis fersk bedrift har responsen på messa vært overveldende, sier Håkon Lia.

Han og kollegene får nå masse henvendelser om rensing av ventilasjonskanaler i ulike varianter, og andre oppgaver hvor roboten kan ta seg inn i rør eller andre konstruksjoner. Med kamera foran og bak kan roboten gjøre rensejobber, male og ta andre nødvendige oppgaver.

Travle dager

Hos Lavenergisystemer AS har det også vært travle dager. Deres salg av Lunos sitt system med desentral ventilasjon med varmegjenvinning rett i veggen har etter hvert blitt kjent.

– Her har vi omtrent ikke fått tid til å spise i løpet av en hel messedag fordi det har vært så mange innom. Det har virkelig vært travle dager, og det er moro at vi nå slipper å forklare til kunden hvem vi er og hva vi har å tilby, fordi produktet begynner å bli kjent, sier Morten Storegjerde i Lavenergisystemer.

Han forteller kundene om muligheten for å få ventilasjon i gamle bygg som uten en slik løsning ofte har valgt den bort.

Større aksept

Også Flexit hadde nyheter med seg på messen, og fikk oppmerksomhet rundt Nordix CL3 som kan monteres i tak under 30 cm tykkelse. Etter hvert vil også modell 4 i denne serien komme på markedet.

– Mange har vært interessert i produktet, samtidig som vi også bruker mye tid på vår nye Eco Nordic WH4. Her stiger salget jevnt, og det har vært stor pågang her på messen, sier Eivind Karlstad hos Flexit.

De jobber nå med å få større aksept for sin nye  inneklimasentral med integrerte funksjoner for balansert ventilasjon, tappevann og varme til boliger hos rørleggerne.

I tillegg til utstillerne, er det masse foredrag på fire ulike scener som foregår. Her er det tema som digitalisering, klimatiltak og satsing på flere jenter i byggfagene som dominerer foredragene.

 

Teknisk Renhold og Håkon Lia fikk oppmerksomhet for sin robot for å rense blant annet ventilasjonskanaler.

Teknisk Renhold og Håkon Lia fikk oppmerksomhet for sin robot for å rense blant annet ventilasjonskanaler.

Eivvind Karlstad (t.h.) brukte mye tid på den nye inneklimasentralen fra Flexit.

Eivvind Karlstad (t.h.) brukte mye tid på den nye inneklimasentralen fra Flexit.

Mange folk samlet seg rundt utstillerne da de hadde ulike aktiviteter og konkurranser.

Mange folk samlet seg rundt utstillerne da de hadde ulike aktiviteter og konkurranser.

Dewalt demonstrerte sin største maskin for å bore hull i tre og fikk stor oppmerksomhet.

Dewalt demonstrerte sin største maskin for å bore hull i tre og fikk stor oppmerksomhet.

Golf var det DiBK lokket med for å få snakke om sitt budskap på stand.

Golf var det DiBK lokket med for å få snakke om sitt budskap på stand.