Ventilasjon

Lufting gjennom vinduer brukes i en ny hybridløsning for ventilasjon.

Hybridløsning for inneklima

Kombinasjonen intelligente ventilasjons-vinduer og en innsugningsvarmepumpe skal gi en hybrid ventilasjon som nå er lansert i Danmark.

Publisert

LivingBetter er et dansk selskap som har kommet med en hybrid løsning for ventilasjon som skal sikre et godt og energieffektivt inneklima. Denne løsningen kan vinne innovasjonsprisen under Nætverkskonferancen i København 7. november. Det er Energiforum Danmark som står bak denne kåringen.

Med synergier av allerede kjente løsninger skal inneluften styres optimalt. De intelligente ventilasjons-vinduene forsyner boligen med konstant frisk forvarmet luft. I boligen etableres det et avtrekk fra rom som kjøkken og badeværelser. Deretter samler utsugings-varmepumpen opp avtrekksluften, og leverer ventilasjon, varmt bruksvann og sentralvarme til bygningen.

Prosessen skjer kontinuerlig over hele døgnet. Varmepumpen utnytter dermed energien i luften og sikrer det gode inneklimaet i boligen, hevder produsenten.

Dette huset i Danmark har fått hybridløsning for ventilasjon.Foto: LivingBetter

Kunstig intelligens

En annen kandidat til å vinne prisen er Vitani Building Control sitt konsept med AI-styring av inneklimaet. Her kombineres velprøvde IoT-sensorer med kunstig intelligens i skyen. Denne selvlærte kunstige intelligens sammenholder værprognoser med bygningens reaksjoner. Dermed tas det høyde for klimamessige påvirkninger som vind og vindretning forhold til bygningens vindusplasseringer og areal.

Her vil systemet justere temperaturen gjennom døgnet etter behov for oppvarming eller nedkjøling.

Biomateriale

Tredje kandidat til prisen er Søren Jensen AS som har utviklet et system omgjør avfall til biomateriale.

 – Vi har fått mange interessante og visjonære forslag til kandidater. De tre nominerte lever alle opp til prisens kriterier og bidrar til å fremme den grønne omstillingen gjennom nye ideer. Disse tre representerer en viktig trend i bransjen, sier leder for Energiforum Danmark, Lars Thygesen.

Han viser til ønsket om å finne byggematerialer lavere CO2-avtrykk, og mer bærekraftige kretsløp ved bygging.

Bruk av ventilasjon ved vinduene er en løsning som kan vinne pris i Danmark.
Powered by Labrador CMS