Blikkenslagere fra Norge fikk oppleve en messe fullspekket med produkter fra over 900 utstillere som delvis viste nyheter som ikke har vært presentert før. Allerede tirsdag åpnet messen med bra med besøk og utover uka toppet det seg med ekstra mange på onsdag og torsdag.

– Nyheter på solceller og nye ventilasjonssystemer var noe av det mest spennende. Det er viktig å følge med på det som skjer i markedet, sier Terje Sørbråten fra Sørbråten Blikk & Ventilasjon som var en av de 38 fra Norge som ble med Lindab, Östberg og Olsen Maskin til Stockholm.

Han og de andre blikkenslagerne sitter igjen med mange inntrykk både fra turen generelt og ikke minst fra messen.

Prototype

– Både messen med en del nyheter og det å treffe andre i faget er veldig nyttig, sier Sørbråten.

Solceller og nye løsninger på ventilasjon var de viktigste punktene for de fleste blikkenslagerne. Flere er spent på hva solceller vil bety for bransjen.

– Jeg var spesielt interessert i å se på hva som er på gang med solceller. Her vil det nok skje mye fremover, men ikke alle løsninger som ble vist fram hadde imponerende med strømproduksjon per kvadratmeter, mener Svein Hanssen fra Hellberg & Bjerkeli.

Lindab viste fram en prototype på solceller som er limt på knekte plater med klikksystem.

Mange spørsmål

Her var det mange spørsmål og enkelte stilte spørsmål om et for enkelt system gjør at dette er noe som nærmest hvem som helst kan sette opp.

– Blir løsningen for enkel er det fare for at andre tar jobben med å montere dette på bygg, sa Jan-Erik Bentzen fra Sigfred Bentzen & Sønn AS til Anders Bergstrand fra Lindab som viste modellen.

– Vi jobber med å utvikle siste detaljer før dette blir endelig lansert, og er mottakelig for innspill, sa Bergstrand.

– Jeg tror det er viktig for oss i blikkenslagerbransjen å ta dette markedet når det tar av. Jeg er ikke så redd for at snekkere og alle andre kan ta et slikt marked. Det må jo lages løsninger mot pipehatter og andre ting på taket som krever vår kompetanse, mener Terje Sørbråten.

Testes i Sverige

Han var også interessert i Östberg AS sin nyhet med et komplett system for ventilasjonsaggregat, varmepumpe og varmtvannstank. Dette skal komme på markedet i løpet av året, og her er det spenning rundt konflikter med andre tilstøtende fag som blir berørt.

– Vi har tro på produktet for boliger og skal teste ut noen slike anlegg i hus i Sverige før det blir endelig lansert både i Sverige og Norge, sier Geir Berg hos Östberg.

Det var noen nyheter fra produsentene som norske blikkenslagere er kjent med og flere som er på vei ut i markedet med løsninger innen solceller.

Magnar Sterri prøver her en øvelse hos en leverandør sammen med sin far Oddvar Sterri.

Magnar Sterri prøver her en øvelse hos en leverandør sammen med sin far Oddvar Sterri.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Terje Sørbråten snakker med Magnus Dahlberg fra Lindab.

Terje Sørbråten snakker med Magnus Dahlberg fra Lindab.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Jørn Tørrmoen (t.v.) og Geir Berg hos Östberg Norge viste fram den nye ventilasjonsløsningen.

Jørn Tørrmoen (t.v.) og Geir Berg hos Östberg Norge viste fram den nye ventilasjonsløsningen.

Foto: Anders Tøsse