Nyheter

Bent Sæthre vil i utgangspunktet ikke bytte navnet blikkenslager, men er ikke noe imot en debatt om dette.
Bent Sæthre vil i utgangspunktet ikke bytte navnet blikkenslager, men er ikke noe imot en debatt om dette.

Ønsker diskusjon om navnet velkommen

En diskusjon om navnet på ventilasjon- og blikkenslager-faget kan sikkert være greit å ta, mener avtroppende styreleder i VBL, Bent Sæthre. Han mener en eventuell diskusjon om navn må omfatte hele faget.

Publisert

Bent Sæthre takker under landsmøtet til Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund (VBL) av som styreleder etter 6 år, og er ikke fremmed for at det går an å diskutere navnet på faget.

Egil Pettersen gikk ut i blikkenslagere.no og sa det er på tide å vurdere navneskifte. Ordet blikkenslager er ikke lenger representativt for faget slik det er i dag, mener han.

– Noen kan mene at navnet blikkenslager er gammeldags, og at vi trenger et nytt. Men vi jobber fortsatt med en del håndverk som gjør dette navnet representativt. At det blir debatt om navnet er bare greit, mener Sæthre.

Han peker på at faget har vært i endring helt fra starten, og vil fortsette å endre seg. Derfor vil en diskusjon om hvor vi går og hvilket navn faget skal ha, bare være positivt for bransjen, synes han.

– Det pågår en kontinuerlig diskusjon om faget, og vi har ikke vært blant de håndverksfagene som har vært dårligst på endring. Vi er tvert imot et av fagene som har endret seg mest, og slik blir det også fremover, påpeker Sæthre.

Energikrav

Ventilasjon og energikrav er en viktig del av bransjen, og for VBL er det viktig at dette er godt synlig i navnet. Sæthre mener det er avgjørende for å henge med på utviklingen innen energitekniske bygninger.

– Vi i VBL snakker om ventilasjon, fasade og tak, som representerer hele spekteret av det vi jobber med. I fremtiden vil det bli viktig å knytte sammen energi, ventilasjon og fasade-tak. Her er det viktig å være med på utviklingen, hvor blant annet solceller kommer for fullt.

Bent Sæthre har i sin egen bedrift i Sogndal, Walther Sæthre & Co AS tenkt å montere integrerte solceller på et lite lagerbygg som et prøveprosjekt.

– På sikt vil de som ikke har mulighet for å legge solceller på tak trolig ikke ha en takjobb, fordi alle tak etter hvert på en eller annen måte vil ha integrerte solceller, sier Sæthre.

VBL blir viktig

Han er opptatt av at bransjen hele tiden må følge med på utviklingen, om den skal overleve. Derfor synes han en organisasjon som VBL er viktig – både å knytte sosiale kontakter, men også jobbe faglig for å fremme bransjen. Tilegning av kunnskap gjennom blant annet messer og foredrag tror Sæthre blir helt avgjørende for å henge med.

– Sitter du alene på en tue og ikke har kontakt med omverden, vil du plutselig en dag stå der uten arbeid fordi verden har gått videre uten at du har fått det med deg. Du overlever ikke uten jevnlig oppdatering av kunnskap, og kontakt med de andre blikkenslagerne, fastslår Bent Sæthre.

Etter seks år som styreleder i VBL mener han det er viktig at nye krefter slipper til. Selv om det fra sommeren blir mer tid til å ta seg av de daglige oppgaver i bedriften, vil han fremdeles følge med på hva som skjer i organisasjonen.

Noe av det første han vil være med på, er feiringen av 30-årsjubileet til lauget i Sogn og Fjordane. Dette skjer med en felles blåtur i november.

– Som leder har jeg fått et stort kontaktnett og fått bli med på mye spennende. Men alt har sin tid, avslutter Bent Sæthre.

Powered by Labrador CMS