Han kom til Oslo-bedriften Storo Blikkenslagerverksted i 2015, og har gått i lære og tatt teorien slik at han nylig kunne ta svennebrev.

– Mer spennende å være blikkenslager enn snekker, og så tjener jeg mer penger, sier Krystof Kluska.

Han kom til Norge første gang som fagutdannet snekker i 2002 og etter litt tid begynte han også med eget firma der han lærte seg blikkenslagerarbeider. Men etter flere år gikk han konkurs.

Så dukket muligheten for å begynne hos Storo Blikkenslagerverksted og da ble det raskt tatt fatt i utdannelse med fagbrev nummer to.

– Jeg begynte tidlig å lære meg norsk og studerte faget for å bli bedre. Nå er det godt å ha svennebrevet som blikkenslager for å kunne vise at jeg kan faget, sier han.

Best å jobbe ute

Kluska måtte gjennom ulike oppgaver både på utvendig og ventilasjon. Nå synes han det er artigst å jobbe ute.

– Båndtekking er det mest spennende å jobbe med, selv om det kan være kaldt å jobbe ute. Her er det bare å ha på gode nok klær, sier Krystof Kluska.

Han fikk kona og familien til Norge for seks år siden. Nå har hun dratt til Krakow for å studere, så nå er det litt pendling mellom landene inntil videre.

– Det var litt strev med å lære det skriftlige språket for å avlegge prøven, men den praktiske delen gikk greit, sier han og snakker nesten flytende norsk.

Flere fra Polen

Flere fra Polen jobber i blikkenslagerbedriften og en av de andre har svennebrev fra før.

– Det er viktig å kunne faget og gjøre de riktige tingene når det skal legges sink eller andre materialer på en fasade. Ikke minst er det viktig å sikre at det ikke skjer noen lekkasjer, sier Krystof Kluska.