Nyheter

Bjørn Kristian Pedersen i Svolvær Blikk har hatt mye å gjøre siste par årene i Nordland.

Rekordaktivitet for blikkarbeid i Nordland

Ikke på 50 år har det vært så stor byggeaktivitet som i 2016 og 2017 i Nordland. Blikkenslagere spesielt i byer som Bodø har masse å gjøre for tiden på mange ulike typer bygg.

Publisert

For hele landsdelen var det rekordår både i 2016 og 2017 og mange rapporterer om travle dager. I Bodø har det vært masse å gjøre i mange år for blikkenslagerne, og andre sentrale steder har også stor pågang med oppdrag.

– Økt turistsating er en faktor som har bidratt til mye bygging, sier Bjørn Kristian Pedersen i Svolvær Blikk AS.

Han er også oldermann for VBL i Nordland og vet at mange blikkenslagere har hatt mye å gjøre.

Spesielt i byene Bodø, Mo i Rana og deler av Lofoten og Vesterålen har de merket stor byggeaktivitet.

For Svolvær Blikk har det vært veldig mange oppdrag med ventilasjon spesielt. Generelt jobber de 70 prosent med næringsbygg og resten privat eller offentlige.

– For oss har det vært høy aktivitet generelt. Det har kommet til prosjekt som har blitt mye større enn vi først trodde, sier Pedersen.

Et oppdrag som ble langt større enn tenkt var Stamsund kirke. En entreprenør skulle rehabilitere fasaden, men oppdaget små hull i taket. Etter hvert ble det nødvendig å skifte ut alt treverket på taket og legge 500 kvadratmeter med kobber før jobben var gjort.

Masse bygging i Bodø

– Under taket var mye treverk pill råttent og med mange små hull var det eneste riktige å skifte ut alt, sier Pedersen.

Akkurat nå har det vært et lite vakuum på nyåret med roligere dager. De venter på nye oppdrag som de skal komme i gang med.

– Dette er litt tilfeldig at det ble litt avstand mellom oppdrag vi var ferdige med og nye oppdrag vi skal i gang med. Men fjoråret ble veldig bra, og jeg tror også dette året vil bli bra, sier Bjørn Kristian Pedersen.

I Bodø har blikkenslagerne mer enn nok å gjøre, og hele sentrum preges av byggekraner. Dette merkes hos blikkenslagerfirmaene.

– Vi har hatt høy aktivitet i mange år. Det har vært slik minst siden 2013. Bodø er i vekst og det bygges hoteller, skoler, studentboliger, sykehjem, næringsbygg og boligblokker, sier Brynjar Storvik hos Blikkproffen AS.

Sykehusbygging

Med vel 10 ansatte er det travle dager med mange typer oppdrag med beslag og annet på ulike bygg. Det er ikke så mange store oppdrag, men mange små som bidrar til gode tider.

Sykehuset bygges ut for sjette året og ny skole på Tverrlandet er nylig ferdig. Rådhuset er restaurert og kobbertak på Domkirken er restaurert.

Tross masse oppdrag er det likevel ikke lett å ta en god nok pris for jobben. I tillegg sliter de med rekruttering.

– Vi har ikke hatt lærlinger på fire år og må ansette folk som er snekkere eller annet for så å lære de opp selv, hvor de senere tar fagbrev, sier Storvik.

Statistikken viser at rekordåret 2016 ble etterfulgt av omtrent like høy aktivitet i 2017. Det er ofte normalt at rekord blir etterfulgt av nedgang etterpå, men dette skjedde ikke denne gangen.

Ikke likt over alt

For Finnmark ble 2017 like under tiårssnittet, mens det i Troms hadde høyeste toårsperiode. Nordland hadde høyeste byggeaktivitet på minst 50 år.

Også i Alucon AS i Fauske har de merket at det har vært mye å gjøre. Stadig får de spørsmål om å komme til Bodø for å ta oppdrag, men med fe, ansatte må de ofte si nei. Å få tak i fagfolk er en utfordring, og nå merker de også at utlendinger drar tilbake til hjemlandet og at flere av disse ikke lenger blir tilgjengelige i arbeidsmarkedet.

Setså’s Blikk og Ventilasjon AS i Rognan merker imidlertid ikke samme effekt av byggeaktiviteten, selv om de har jevnt bra med arbeid å holde på med.

– Lokalt er det snekkerfirma som selv tar mye beslag og enkle oppdrag som vi ikke får. Vi ser nå litt utover i distriktet for å ha nok å fylle dagene med. Det er nok mest i Bodø det skjer for tiden, sier Stig Morten Sletteng i Setså’s Blikk og Ventilasjon.

Powered by Labrador CMS