Et skjær fra 1700-tallet som ble brukt til verftsarbeid har fått et nytt bygg i havna i Kristiansund. På toppen av bygget har blikkenslagerbedriften Jon Sæter AS levert og montert gesims.

Da interiøret ble diskutert, kom historien til stedet raskt opp som tema. Kranaskjæret hadde nemlig det første verftet i Kristiansund hvor store båter ble reparert gjerne med kobberplater for å tette hull i skroget.

Da innredningsarbeidet i restauranten startet, fikk både driverne og eierne lyst til å ha noen røffe materialer som var brukt tidligere i forbindelse med båtarbeidet. Og når de spurte blikkenslageren om å få hjelp, endte det opp med at hele disken og deler av veggen bak ble preget av kobber.

– Dette er vanlig 0,7 mm kobber som vi egentlig syntes var for myk til å være på en slik plass. Men de ville ha det litt rustikk og var ikke redd for striper eller annen påvirkning, sier daglig leder i Jon Sæter AS Stein Ove Asp til Blikkenslagere.no.

Selv om dette er en forholdsvis liten jobb synes de det er gøy å levere litt spesielle prosjekter. De har ikke levert så store interiørdeler i kobber tidligere, men har av og til forespørsler om småting.

Kleshengere i kobber er ikke kjøpt hos blikkenslageren.

Kleshengere i kobber er ikke kjøpt hos blikkenslageren.

Bygget med stor glassfasade slipper inn en del lys, men Asp tror ikke hoveddelen av kobberet vil patinere. Daglig vasking vil gjøre at trolig vil den gullaktige fargen beholdes. Men i enkelte kroker kan det bli gradvis patinering på sikt.

Som regel leveres kobber til interiøret lakkert. Men på Kranaskjæret ønsket eierne en litt røff og spesiell disk som vil bli preget av bruk med årene.

I tillegg til disken, er også kleshengerne i kobber. Men disse har ikke Jon Sæter AS produsert.

Den nye restauranten i Kristiansund preges ac kobberarbeid både inne og ute. 

Den nye restauranten i Kristiansund preges ac kobberarbeid både inne og ute. 

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Preget av tidens tann

– Mest naturlig har vært å bruke rustfritt stål, men det fantes ikke på den tiden. Derfor valgte vi kobber som har historisk interesse, sier restaurant-medeier Arne Roksvåg.

Han legger vekt på at materialet skal bli preget av tidens tann, og de vurderte først å legge kobberet ute for at patineringen skulle starte. Men det ble ikke tid til dette.

Dermed ble det blank kobber som ble montert, og allerede har det fått litt riper og merker fra bruk.

 

– Vårt ønske er at normal bruk skal gi mer liv i materialet. Trolig vil det bli litt mørkere også med tiden, men det er i stil med det vi ønsker å skape her, sier Roksvåg.

Han viser til at treverket under disken ble lagt ute for å bli mørkere og preget av tiden.

Foruten at det skal være estetisk fint var kravet at det skal tåle bruk og slitasje.

Kranaskjæret restaurant & catering AS har tilgang via en gangbru ut til skjæret det er bygd på.