For noen år siden kom de første ventilasjonsristene med varmekabler. Men det er først de siste par årene at etterspørselen i særlig grad har skutt kraftig i været.

– Snø har alltid vært en utfordring i forbindelse med inntak til ventilasjonsanleggene, men nå har det blitt mer fokus og større krav til å løse utfordringen, sier Johan Steffen Fivelstad som har ledet Stranda Ventilasjon AS siden han overtok bedriften for 17 år siden.

Hovedproduktene for bedriften har alltid vært ulike typer ventilasjonsrister og tilhørende produkter i forbindelse med å transportere luft inn og ut av næringsbygg.

– Nå har etterspørselen etter rister med varmekabler tatt av og vi har fått laget brosjyrer og materiell som forteller om produktet, sier Fivelstad.

Produktene bruktes i økende grad der ventilasjonsrister er plassert der snø lett dras inn i kanalnettet, eller steder med mye vind som har slitt med snøproblemer om vinteren.

– Vi opplever en stor endring i bransjen i den senere tiden med at dette blir sett på som et problem som må løses. Derfor er pågangen etter varmekabler på ristene i sterk vekst.

Kutter varmekabler

Fivelstad får ofte spørsmål om å levere tilbud på rister med og uten varmekabler, og fortsatt er det noen som da kutter den lille ekstra kostnaden for å spare penger.

– Men så kommer gjerne de samme tilbake året etterpå og vil ha rister med varmekabler fordi problemene dukket opp da vinteren kom, sier Fivelstad.

Fordi varmekabler ligger i kontakt med alle elementer vil det føre til at varmen sprer seg og tiner snøen som legger seg på.

Rister med serlvregulerende varmekabel blir mer og mer vanlig i bruk.

Rister med serlvregulerende varmekabel blir mer og mer vanlig i bruk.

Bredt utvalg

De selvdrenerende ristene leder vannet ut igjen og hindrer dermed fuktproblemer.

Stranda Ventilasjon er ikke alene på markedet med varmekabler, men mener de har et bredt utvalg av rister og er veldig tilpasningsdyktige til å løse spesielle kundeønsker.

Med et stort antall kunder over hele landet over har nisjeprodusenten nå vokst til 10 ansatte.

Flere materialer

Nå produserer de også rister i mange andre materialer enn aluminium, fordi enkelte arkitekter ønsker dette.

De opplever også en økende etterspørsel etter filter på rister. Det gjelder spesielt i forbindelse med anlegg i containere, nødstrømsaggregat og ikke minst i bygg som maskinrom til kraftverk og i traforom. Her ønskes det minst mulig støv innvendig. Det er alltid viktig å unngå produksjonsstans og de har derfor også utviklet ventilasjonsrister og filterløsninger som kan skiftes fra utsiden av bygget, uten at det går ut over innbruddssikkerheten.

 – Vi spesialiserer oss mye på nisjeprodukter og har investert mye i maskiner og utstyr i det siste for å henge med i utviklingen, sier Fivelstad som kan se tilbake på 2017 med en omsetning på 16 millioner kroner.