Geir Roaldsen (56) har vært blikkenslager «hele livet» og begynte i lære i 1982. Faren hans, Sveinung Roaldsen, var blikkenslager og da ble valget enkelt.

– Jeg ble blikkenslager, og det er det beste valget jeg har gjort, sier han.

God økonomi

Geir Roaldsen er daglig leder i Blikk Teknikk med ti ansatte i Stavanger.

– Siden 2016 har vi foretatt store endringer i firmaet. Vi har fornyet bil- og maskinparken samt endret de fleste systemene i bedriften. Vi har hatt en bra omsetningsøkning og har god økonomi, forteller Geir Roaldsen.

Rasmus Hovda Hanssen legger kobberbeslag på Stavanger domkirke.

Rasmus Hovda Hanssen legger kobberbeslag på Stavanger domkirke.

Oppdragene er varierte. Akkurat nå er det en stor rehabilitering på Stavanger domkirke. Ellers er det båndtekking av tak og tradisjonelt blikkenslagerarbeid.

– Vi har mye rehabilitering, men vi jobber med alt. Det er ikke viktig for oss å ha store prosjekt. Vi har faste oppdragsgivere og det går veldig mye på tillit. Vi lever av våre faste kunder, forteller Roaldsen.

Hans store utfordring, som den er hos mange andre, er rekruttering:

Honnør til VBL

– Jeg søker etter en ny blikkenslager nå. Det å få tak i en blikkenslager er vanskelig, for ikke å si umulig. Enten må vi ta inn en voksenlærling eller håpe på at ansatte i andre bedrifter ønsker nye utfordringer. Det er alt for lite fagfolk slik det har vært i mange, mange år, sier Roaldsen som derfor er glad for at VBL har tatt tak i saken:

– VBL gjør en veldig god jobb. Det største problemet er at de fleste ikke vet hva en blikkenslager er. Da jeg gikk på skolen var holdningen allerede da at «blikkenslager er da et utdøende yrke». Det var det ikke og er det fortsatt ikke! Du får en sikker jobb dersom du blir blikkenslager, sier en entusiastisk Geir Roaldsen.

– Alle foreldre vet hva en rørlegger er, men de færreste vet hva vi driver med. Da jeg tok faget var vi to som hadde valgt blikkenslager som førstevalg. De andre i klassen var der fordi de ikke kom inn på sine førstevalg, men resultatet ble at nesten alle fikk læreplass.

– Det ble til at jeg ble blikkenslager, og det er det beste yrkesvalget jeg har gjort, sier Geir Roaldsen.

– Det ble til at jeg ble blikkenslager, og det er det beste yrkesvalget jeg har gjort, sier Geir Roaldsen.

Foto: Rasmus Hovda Hanssen

Savner samholdet

Domkirken i Stavanger må være en utfordrende oppgave?
– Ja. Det er et stort oppdrag. Morten Hanssen, som er eier av bedriften, og jeg har jobbet på de fleste kirker i distriktet her. Vi har jobbet på kongeboligen Ledaal, Petrikirken og Johanneskirken med totalrehabilitering der.

Her har dere en nisje?
– Ja, og vi blir også brukt som konsulenter for prosjekter for rehabilitering, sier Geir Roaldsen.

Hvordan har utviklingen vært i alle årene du har jobbet i faget?
– Jeg synes det var hyggeligere på arbeidsplassene tidligere. Nå er det mye innleide folk og tempoet har økt. Derfor har også samholdet på byggeplass, føler jeg, dessverre blitt dårligere, sier Geir Roaldsen.

Blikk Teknikk har også leveranser til nybyggprosjekter.

Blikk Teknikk har også leveranser til nybyggprosjekter.