VBL i Agder dro på laugstur til Danmark i fjor, og ville samtidig legge inn et besøk hos en skole som legger forholdene godt til rette for sine elever.

De norske blikkenslagerne ble imponert, og sist uke dro 10 VBL-medlemmer på ny tur tilbake til Aalborg Techcollege. Her ble det enighet om at de 5 lærlingene innen ventilasjon- og blikkenslagerfaget  i Agder kan få et opphold i den danske byen.

Lærlingene reiser Aalborg i påskeuken og blir der i fire uker.

– Vi har ikke finansieringen på plass ennå, men søker både fylkeskommunen om midler og vil sjekke ut EU-midler gjennom programmet Erasmus+, sier oldermann Arnfinn Aamodt til Blikkenslagere.no.

I fjor hadde Opplæringskontoret i Trøndelag en utveksling av en lærling gjennom Erasmus+, og her fikk Håkon Moe Nergård oppleve spennende arbeid med mye båndtekking.

Mer fordyping

I skoletilbudet som utdanner blikkenslagere for Agder er det ingen faglærer. Selv om de har et verksted, er forholdene helt andre enn i Aalborg.

– De har både flotte lokaler, verksted og gode faglærere. Her får elever og lærlinger jobbe i moduler med ulike tema, slik at de kan fordype seg mer i ulike deler av faget, påpeker Aamodt.

Spesielt øving på båndtekking og gamle håndverkstradisjoner får godt spillerom i den danske skolen. Nå får de 5 norske lærlingene prøve seg med litt mer faglig oppfølging enn de har i Norge.

Prøveprosjekt

– Hos oss er det mer bedriftene som må gi den faglige opplæringen, mens i Danmark er skolene i stand til å ta den grunnleggende jobben. I tillegg er de i praksis ute i bedrifter og får jobbe på byggeplass, sier Aamodt.

– Dette blir et prøveprosjekt for å se hvordan det fungerer, sier Aamodt som peker på at det er viktig å få impulser fra andre.

 

Aalborg Techcollege har store forhold fikk norske blikkenslagere se med egne øyne.

Aalborg Techcollege har store forhold fikk norske blikkenslagere se med egne øyne.

Ved å styre luftmengden kan vi se med øynene kuler som løftes opp og ned i ventilasjonsanlegget.

Ved å styre luftmengden kan vi se med øynene kuler som løftes opp og ned i ventilasjonsanlegget.

Gode arbeidsforhold møter elevene på Aalborg Techcollege som får besøk av norske lærlinger i april.

Gode arbeidsforhold møter elevene på Aalborg Techcollege som får besøk av norske lærlinger i april.

 

Ventilasjonsanlegget ved Aalborg Techcollege ble studert av laugsmedlemmer på tur. I april er det planen at 5 lærlinger skal ta turen til skolen.

Ventilasjonsanlegget ved Aalborg Techcollege ble studert av laugsmedlemmer på tur. I april er det planen at 5 lærlinger skal ta turen til skolen.