Nyheter

Tomm Skahjem har det flott som blikkenslager i eget firma og trives med å være sin egen herre.

Sin egen herre: 80 prosent faste kunder

Blikkenslageren driver enkeltpersonforetak og lar seg ikke friste til å ansette noen selv på de mest hektiske dagene i året. – Det er behagelig å være i den situasjonen jeg er i i dag, sier han.

Publisert

Tomm Skahjem (56) har jobbet som blikkenslager helt siden han startet i sommerjobb hos Blikkenslagermester Tore Jacobsen AS i 1986.

– Jeg jobbet der frem til 2002 da jeg startet for meg selv. Da valgte jeg å etablere enkeltpersonforetak. Det er flott å være sin egen sjef og har aldri vurdert å ansette noen, sier Tomm.

Han forteller det var en tilfeldighet at han begynte som blikkenslager.

50-timers uke

– Det var en sommerjobb som etterhvert ble til en jobb. Senere tok jeg både svennebrev og mesterbrev. I dag har jeg mer enn nok å gjøre, og det er stort sett faste kunder. Det dreier seg om mindre entreprenører og snekkere. Jeg jobber med taktekking, med membraner på både tak og i bad og har en variert og flott arbeidsdag. Det skjer mye i løpet av et arbeidsår, forteller Tomm.

– Du har ikke vurdert å gå tilbake igjen i fast stilling?
– Nei, det har jeg ikke. Jeg skal holde på i ti år til. Det er planen. Jeg var ansatt i 16 år og ønsket nye utfordringer. Det var derfor jeg startet. Det begynte i et verksted sammen med to andre som også ville drive for seg selv. I dag driver jeg i verkstedet sammen med en kollega i Konnerud Blikk. Vi er altså to bedrifter i samme verksted.

Han innrømmer at han egentlig har litt for mye å gjøre innimellom i perioder, særlig om sommeren. Nå og frem til jul er det 50-timers arbeidsuke.

80 prosent faste kunder

– 80 prosent av kundene mine er faste, og det tyder vel på at de mener jeg gjør en brukbar jobb. Det hender ofte jeg må si nei til nye kunder. Det kunne jo da være fristende å ansette noen, men det har jeg ikke villet gjøre. Grunnen er todelt; for det første har jeg litt lite å gjøre om vinteren, og for det andre har jeg rett og slett ikke orket å gjøre det. Det er behagelig å være i den situasjonen jeg er i i dag. Jeg har det veldig, veldig bra, smiler Tomm Skahjem.

Da han startet eget firma valgte han etter ganske kort tid å melde seg inn i VBL.

– Ja, jeg har sikkert vært medlem i 15 år, og jeg er litt aktiv lokalt. Jeg mener det er veldig viktig at vi har et eget forbund. Alle burde være medlem, mener jeg. Først og fremst kanskje fordi det er veldig sosialt. Men det er også viktig at vi har en forening der vi kan snakke sammen om felles problemer og utfordringer!

Når Tomm ikke er på jobb er han aktiv på ski. Han elsker alpint og er da enten i Kongsberg, på Norefjell eller i Hemsedal. Og ellers på langrenn i skogen i Drammens-marka.

– På sommeren er det alltid mye å gjøre på jobb, men jeg tar meg gjerne en tur i skogen da også, smiler Tomm Skahjem.

Powered by Labrador CMS