Han begynte litt i det små, men nå er etterspørselen etter å få renset ventilasjonsanlegg så stor at det har blitt en egen bedrift.

Pål Hamre har derfor startet Hamre Ventilasjonsrens og har stor pågang av kunder.

– Ingen gjør dette på privatmarkedet i Vestfold og Østfold. Jeg tror det er stort behov for slike tjenester også andre steder i landet, sier Hamre.

Han er utdannet ved teknisk fagskole og jobber skift offshore med boring. I friperiodene jobber han nå med service på ventilasjonsanlegg.

– Dette begynte egentlig med at jeg tidligere jobbet for et annet firma som tok rens av ventilasjonskanaler. Nå ser jeg at det er et stort marked for dette, sier Hamre.

Savnet

Når folk tar kontakt med ham sier de at dette er et tilbud de har savnet. Dette gjelder både for boliger og leiligheter med ventilasjonsanlegg, og han finner mye rart.

– Spesielt eldre balanserte ventilasjonsanlegg som er over 10 år har mye skitt i kanalene. Dette er både brannfarlig og kan hindre lufta, sier Hamre.

Han har skaffet seg avsuger som er kraftig og settes på et av avsugene i anlegget. De andre blir plugget igjen og en roterende børste brukes for å virvle opp støvet som dermed suges inn i støvsugeren.

Her er et ventilasjonsrør før rensing.

Her er et ventilasjonsrør før rensing.

Halv arbeidsdag

I gjennomsnitt bruker han en halv arbeidsdag på rens av et anlegg. Andre kan være raskere, men målet er å gjøre en god jobb med riktig utstyr.

Det første han gjør er å sende inn et filmkamera i alle avsugene. Så måles luften på tilluft og avsug. Etter rengjøring av rør og ventiler blir luften igjen målt, samtidig som det tas bilder før og etter.

– Det verste eksempelet jeg har sett er et anlegg hvor tilluften var ødelagt og anlegget fungerte ikke. Slik har det stått i 28 år, sier Hamre.

Han erfarer at på tradisjonelle blikkenslagerrør fester ikke støvet seg så lett, men er vanskeligere å rengjøre.

Opplæring

– Jeg må ofte drive opplæring og fortelle at støvet i anlegget kan virvles ut i leiligheten eller boligen. Andre eksempel viser at rør blir klemt og fungerer dårlig. Jeg ser litt av hvert, sier Hamre.

Nå samarbeider han med andre små bedrifter som har gått sammen i det det som kalles Støvjegerne, og er en allianse som samarbeider landet over.

– Her kan vi samarbeide med blikkenslagere som kan henvise til oss for service om de ikke selv gjør det, samtidig som vi gir oppdrag om utbedringer som trengs tilbake til dem, sier Hamre.

Han ønsker ikke å være en konkurrent til ventilasjonsbransjen, men heller en nyttig tilvekst.

Foreløpig er dette en tilleggsjobb forhold til jobben offshore, men Hamre utelukker ikke at det kan endre seg.