Skole og opplæring

Rebecka Mejlbo trives som blikkenslager, og har bidratt til å reklamere for faget.
Rebecka Mejlbo trives som blikkenslager, og har bidratt til å reklamere for faget.

– Blir digg med eget dametoalett

Rebecka Mejlbo får bare positive tilbakemeldinger som blikkenslagerlærling, men hun synes det ville vært digg med egne garderober for damer.

Publisert

Av ulike aktuelle yrker var det å bli blikkenslager mest fristende. 18 år gamle Rebecka Mejlbo er lærling for andre året hos Storo Blikkenslagerverksted AS og angrer ikke på sitt valg.

– Jeg har alltid vært interessert i fysisk arbeid, fordi jeg ikke liker å sitte stille, sier Rebecka.

Hun føler andre i egen bedrift og andre entreprenører møter henne med positive kommentarer.

– Jeg får mange positive kommentarer og blir spurt om jeg trives som jente på byggeplassen, sier 18-åringen og har så langt ikke opplevd en eneste negativ tilbakemelding om sitt yrkesvalg som jente.

Når hun får opplyst om at BNL og Fellesforbundet har tariffestet separate dame- og herregarderober og toalett i forbindelse med lønnsoppgjøret 2020 blir hun positivt overrasket. Kravet gjelder for nye prosjekt fra 1. juli i år.

– Det hadde vært digg med egen garderober, for det er ikke bare kjekt å være sammen med masse menn, sier hun.

Fremskritt

Fysisk arbeid er det Rebecka Mejlbo trives best med.
Fysisk arbeid er det Rebecka Mejlbo trives best med.

Selv om hun ikke har opplevd negative episoder, synes hun en innføring av egne garderober for damer vil bli et fremskritt.

– Det skulle egentlig bare mangle. Jeg har vært på prosjekter der det var planen med egen garderober for damer, men så ble det så stort behov for mange toaletter med mange folk at det ikke ble innført, sier hun.

Så langt har Rebecka fått vært med på ulike oppgaver som beslag rundt vinduer, balkonger, montert gesimsbeslag, sokkelbeslag og mer. Foreløpig har hun ikke prøvd seg på båndtekking, men det kommer fremover.

– Det blir bra å få prøve båndtekking og øve seg til svenneprøven. Jeg kommer nok til å trene ekstra på båndtekking for både å bestå svenneprøven, og få best mulig karakter, sier Rebecka.

Kan bli kaldt

Det eneste negative hun ser med yrket er på kalde vinterdager når det trengs mye klær for å holde varmen.

– Da kan det være litt surt å jobbe ute, men desto bedre på varmere dager der det trengs lite klær og vi kan kose oss utendørs, påpeker lærlingen.

Hun har vært reklamert for faget ovenfor andre unge, men så langt har ingen av disse startet på blikkenslagerutdannelse.

– Mange er positive og sier at det høres spennende ut. Likevel blir det ikke til at de tar steget og søker seg til faget. Dette er nok ikke et fag som passer for alle, men for meg er det midt i blinken.

Rebecka Mejlbo ser for seg noen år som utøvende blikkenslager, men har allerede tenkt tanken på at hun på sikt vil bli lærer for andre unge som vil begynne som blikkenslager.

Powered by Labrador CMS