Nyheter

Frode Petersen mener det er greit å skremme de som bruker useriøse med blant annet fengsel, men etterlyser et form for register hvor vanlige folk kan sjekke opp bakgrunnsfakta om håndverkere.

Skremmer folk med fengsel mot useriøse

Politiet og andre etater går ut og skremmer folk mot å engasjere useriøse aktører i Troms, samtidig som det planlegges oppstart av Uropatruljen. I dette arbeidet står en blikkenslager sentralt.

Publisert

Trusler om ødelagte hus og krav på flere hundre tusen kroner er noe av det som folk i Troms blir skremt med i disse dager. «Oppussing av huset som kan ende med sekssifrede skattekrav og bøter, erstatningssøksmål og ubetinget fengsel!» Dette er noen av uttalelsene som vanlige folk i Troms blir skremt med fra A-krim i avisintervjuer. Politiet, Skatt Nord og Arbeidstilsynet jobber aktivt for å få folk flest til å unngå å bruke useriøse aktører. A-krim har avdeling i Bodø, men i Tromsø er det et samarbeid mellom de ulike etatene uten at det formelt er en A-krimgruppe. Samtidig jobbes det med oppstart av Uropatruljen i Tromsø slik som i Trondheim.

– Vi skulle gjerne hatt egen avdeling av A-krim også i Tromsø. Samtidig vil oppstart av Uropatruljen gjøre det enklere å tipse om forhold i byggebransjen, sier Frode Petersen.

Han er med i styret for Uropatruljen og håper nå de får tak i en person som kan drive tjenesten med å motta og bringe videre tips fra byggebransjen.

Vanskelig å sjekke

Samtidig innser Frode Petersen som driver Petersen AS i Tromsø at det ikke er lett for en vanlig forbruker å sjekke personer eller firma de engasjerer til jobber.

– Vi ønsker oss en lettere måte for folk flest å sjekke om en håndverker er seriøs. Det burde være lett tilgang via en app eller lignende med et register for å sjekke opp håndverkeres brakgrunn, sier Petersen.

Samtidig peker han på utfordringen med at dersom en vanlig person skal ha tak i en snekker til et lite oppdrag kan det ta måneder og år å få noen fra et seriøst firma, fordi de fleste har nok å gjøre i pressområder.

– Da er det lett å skaffe seg en håndverker fra Polen eller Litauen som mener de kan legge et nytt tak billig. Dette er en utfordring som både bransjen og samfunnet har, mener Petersen.

Han jobber mye med lærlinger og ser at ting er på rett vei, men det er et stort udekket behov som lett skaper grobunn for useriøse aktører.

30 kroner i timen

40 milliarder kroner forsvinner i skatteundragelser årlig, noe som undergraver velferdssamfunnet og gir færre penger til skoler og annet. Men politi og andre har sterkere lut enn dårlig samvittighetforhold til skatteinntekter.

Gunnar Meyer Danielsen i Arbeidstilsynet sier til avisa Nordlys at det er oppdragsgiver som har ansvar for å påse at lønn og arbeidsvilkår er lovlige, og lønn skal fremgå av anbudet.

– Vi ser lønninger som i realiteten er nede i 30-40 kroner timen, uttaler Danielsen.

I fjor var det 260 kontroller, og samarbeidet gir resultater. Ut av dette ble det en del straffesaker som nå er i rettsapparatet, hvor straffene er strenge.

– Du kan faktisk få ubetinget fengsel, påpeker Arbeidstilsynet og viser til en høyesterettsavgjørelse fra 2010 hvor det ble gitt 21 dager fengsel for en sak om 300 000 kroner.

Også i år blir det mange kontroller hvor etatene tipser hverandre.

Mitt anbud

– Ser vi byggeaktivitet er sjansen stor for at vi kommer på besøk, uttaler Danielsen i artikkelen. Ser de en firmabil stå utenfor et privathus har de hjemmel til å gå inn og foreta kontroll. Bedriftene bruker ikke bare rubrikkannonser, men benytter også Mitt anbud hvor tilbudene som leveres kan se bra ut, men som må sjekkes grundig.

Avisa Nordlys bruker en del spalteplass på temaet og kommer med en del eksempel på useriøse aktører som fremstår som profesjonelle håndverkere, men som ikke har kompetansen som skal til. Arbeidstilsynet viser til eksempler der et anbud førte til trusler om flere oppdrag som endte med en totalrenovering av hele huset til en eldre dame.

Powered by Labrador CMS