Tidligere i år annonserte Isovent AS i Måløy, med avdelingskontor i Nordfjordeid, etter blikkenslagere.

– Vi annonserte flere steder, men ingen med blikkenslagerutdannelse eller bakgrunn innen ventilasjon meldte sin interesse. Vi ansatte tre personer som alle har annen type bakgrunn enn vårt fag. De hadde erfaring fra snekker, taktekker og lignende, sier Wictor Svoren som er daglig leder.

Bedriften har satset på lærlinger og har hatt opp mot fire lærlinger på en gang. Nå har de en lærling og en TAF-elev som er hos dem på praksis. Likevel er det behov for flere til å ta unna arbeidsoppgavene.

Målet nå blir å lære opp de nye ansatte i blikkenslagerfaget, og så kan det på sikt bli aktuelt at de tar kurs og senere svenneprøven som blikkenslagere.

– Vi må ta ansvar å lære opp nye ansatte selv og heller satse på at de kan ta svennebrev etter hvert. Det er et ansvar å bidra til økt kompetanse hele veien, og det kan også skje i egen bedrift, mener Svoren.

Ansatte på kurs

Han peker på hvor viktig det er å sende ansatte på kurs, messer og andre faglige samlinger for å lære mer om faget. Derfor prioriterte Isovent å sende to unge ansatte til laugstur til Bratislava tidligere i år.

– Vi må bruke både lauget og leverandørene til å oppgradere kunnskapen. Derfor hender det at vi spør en leverandør om å komme hit og ha et lite kurs for ansatte, samtidig som vi prøver å få med oss faglige samlinger også, sier Svoren.

Han mener bransjen har en jobb å gjøre for å skape et spennende bilde av yrket, slik at unge velger å ta utdannelse i håndverksfag. Ansatte som trives gir god reklame for bransjen.

Venner rekrutterer

– Ofte ser vi at de som rekrutteres inn som elever og lærlinger til yrket har hørt positive ord fra en kamerat eller noen de kjenner. Vår filosofi er å ha lærlinger som rekrutterer nye ansatte, men i tillegg må vi ta inn folk på andre måter for å være mange nok til oppdragene.

Wictor Svoren viser til arbeid med barnehage, skolebygg, kontorbygg, pub, restaurant, museum, fiskebåter og boliger som grunnlag for å gi de ansatte en interessant hverdag.

En av de som blir erstattet med nye ansatte er en som har blitt 70 år og som har jobbet 23 år i bedriften.

– At folk vil holde på så lenge, viser at de trives godt, påpeker Svoren.

En av jobbene Isovent har for tiden er båndtekking av en barnehage.

En av jobbene Isovent har for tiden er båndtekking av en barnehage.

Jonas Oksholen er TAF-elev som får praksis med å isolere rsw-rør med cellegummi på fiskebåt.

Jonas Oksholen er TAF-elev som får praksis med å isolere rsw-rør med cellegummi på fiskebåt.