Allerede i 2015 lanserte Sun-Net AS satsing på takstein med integrerte solceller til bygg i Norge. Flere blikkenslagere viste interesse for å tilby slike tak, men det er så langt en avventende holdning til produktet.

– De som legger tak må være forberedt på det som kommer når solcellemarkedet tar av om et par år. Det er for sent når dette eksploderer, sier daglig leder i Sun-Net Morten Meyer til Blikkenslagere.no.

I disse dager lanserer Otovo sin takstein med solceller som skal selges i Norge, Sverige, Danmark og Polen. De har takstein som legges omtrent som et skifertak og vil tilby tre ulike farger som glassvart, skifergrå og terracottarød.

Tjenes inn igjen

De garanterer tett tak i 50 år og mener at i løpet av halvparten av tiden kan en investering på 200 000 kroner på 100 kvadratmeters tak tjenes inn igjen ved redusert strømregning.

Når det bygges mellom 6 000 til 15 000 tak bare i Norge, mener Otovo at det er stort marked for å ta i bruk integrerte solceller.

– Vi regner med at når Tesla nå begynner å legge flere hundre tusen tak med solceller i USA, vil dette også komme hit. Da vil det for alvor kunne ta av, mener Morten Meyer.

Fram til nå har han fått tilbakemeldinger om at prisen er høyere enn vanlig takstein, men han mener dette er feil fokus.

Endring i strøm

– Dette er kun snakk om likviditet. Når automatiske strømmålere er på plass over hele landet vil det fra 2021 bli differensiert pris på strømmen. Da vil folk oppdage at når strømmen blir dyrere i perioder av døgnet vil det være kjekt å bruke egen strøm, sier Meyer.

Sun-Net legger titalls tak i året så langt, men innser at den store interessen for dette vil først ta av om et par år. Imens ønsker de å være forberedt på å serve et stort marked i fremtiden.

– Prisen på et tak med integrerte solceller i takstein har gått ned 20 000 kroner bare siste året, og prisene vil fortsette nedover. Også prisen på batterier som kan lagre strømmen går nedover, sier Meyer.

Han innser likevel at de må være tålmodige og opplever at mange som jobber med tak bare venter for å se an utviklingen.

– Alle sitter på gjerdet. Men når dette virkelig tar av bør både blikkenslagere og andre som jobber med tak være forberedt, påpeker Morten Meyer.

Takstein med solceller som ser ut som vanlige tak får økende oppmerksomhet.

Takstein med solceller som ser ut som vanlige tak får økende oppmerksomhet.