På nyåret vil det spesielle bygget bli tatt i bruk, og gi 500 meter med slalåmbakker og 1000 meter med opphengte langrennsløyper. Disse skal kunne brukes året rundt i minus 4 grader.

Borg-Bygg AS, som også har en del blikkenslagere blant sine 76 ansatte, har hatt en stor jobb med fasadene. Til sammen har de vært engasjert fra sommeren 2018 til november i år, og får en omsetning på dette prosjektet på rundt 16 millioner kroner.

– Vi har levert all veggpanel og beslag til det som kalles kald sone, selve skibakken, garasje og energisentralen, sier prosjektleder for Borg-Bygg, Thor André Dubec til Blikkenslagere.no.

Høye fasade-kassetter ble satt opp av Borg-Bygg.

Høye fasade-kassetter ble satt opp av Borg-Bygg.

Arbeidet har bestått av montering av sandwich med stålplater, en kjerne av pir (quad core) skum inni. Innfesting har skjedd med skruer som er beregnet for slike elementer.

– Alle elementene er montert stående, og ikke liggende som er vanlig montering. Dette har gitt oss store utfordringer på grunn av bakken, sier Dubec.

Skrått bygg

At bygget står i skråning med en helling på 20-30 grader har gjort jobben mer krevende. Også byggets plassering rett under en høyspentledning har gitt utfordringer.

– Vi har hatt opp til 16 arbeidere på jobben, og så gradvis trappet ned mot ferdigstillelse nå i november, sier prosjektlederen.

Skihallen vil vekke internasjonal oppmerksomhet når den står klar, og vil ha en høydeforskjell på 90 meter fra øverst til nederst. Dette prosjektet er også et miljøprosjekt, hvor overskuddsvarmen leveres til fjernvarmenettet.

Maskiner og utstyr måtte til for å løfte opp fasadekassettene.

Maskiner og utstyr måtte til for å løfte opp fasadekassettene.

Verdens råeste

– Vi kaller det verdens råeste innendørs skiarena, sier prosjektleder Erlend Nicolaisen i Betonmast til Teknisk Ukeblad. Dette skal være verdens største skihall, men nå er det flere lignende prosjekter på gang rundt i verden.

Hallen kjøles ned med kjølemaskiner plassert oppunder taket i hallen. Den kalde luften vil gi permafrost i bakken. Det er lagt ut membran under bakken på utvendig side for å hindre varmegjennomgang langs ytterveggene.

Krevende ventilasjon

I bygget er det viktigere med tetthet enn klassisk isolasjon. For at det skal bli rett temperatur trengs det mindre energi enn i et bolighus med tilsvarende mål. Skihallen får en 450 kvadratmeter stor energisentral. All infrastruktur for både klima, elektro og IKT inne i hallen ligger langs en gangbro oppunder taket.

Høye fasadekassetter preger den nye skihallen utvendig.

Høye fasadekassetter preger den nye skihallen utvendig.

Totalt er hele skihallen på 32 000 kvadratmeter, og et tilbygg med varm sone på 13 000 kvadratmeter som inneholder butikker, restauranter og kontorer på sju plan.

Bryn Byggklima AS har hatt arbeidet med ventilasjon. De har montert Fläkt woods aggregater levert av Ventistål. Til kald sone i skihallen har aggregatene elektrisk batteri med funksjon med avriming. Her er luftmengden totalt på 45 000 kubikk.

Utfordringen blir om sommeren ved at varm luft vil tette kjølebatteriet. Derfor er det el-batteri og omluft for å varme opp luften. Anlegget vil bli testet til sommeren, for å se at alt fungerer som det skal.

I varm sone er har aggregatene kjøle- og varmebatteri med integrert automatikk.

Omfattende arbeid med fasadene har Borg-Bygg jobbet med det siste året.

Omfattende arbeid med fasadene har Borg-Bygg jobbet med det siste året.

Å bygge fasade i en lang skråning har bydd på visse utfordringer.

Å bygge fasade i en lang skråning har bydd på visse utfordringer.

Å bygge like under kraftlinjen byr på utfordringer i arbeidet.

Å bygge like under kraftlinjen byr på utfordringer i arbeidet.

Jobbing med lift i terrenget var litt av hverdagen for Borg-Bygg.

Jobbing med lift i terrenget var litt av hverdagen for Borg-Bygg.