Nyheter

Mats Herman Karppinen er født og oppvokst i Tønsberg bare 20 meter unna verkstedet.

– Spennende fremtid for faget

– Det er et evig behov for håndverkere. Men utfordringer har vi. Den største er rekruttering. Å få tak i nye unge, sier Mats Herman Karppinen.

Publisert

Mats Herman Karppinen er 30 år og er fjerde generasjon i Blikkenslagerfirma Walther Karppinen & Sønn AS i Tønsberg. Bedriften ble startet i 1933. Det var ganske naturlig for Mats Herman å følge etter sin oldefar, bestefar og far og å bli blikkenslager.

Utvandret fra Finland

Han begynte i verkstedet på sommerjobb allerede da han var 14, fortsatte som lærling, tok svennebrev og videre utdanning i Bergen der han ble bygningsingeniør.

– Så jobbet jeg fem år i entreprenørbransjen og nå er jeg tilbake og har tatt over familiebedriften, forteller han.

Firmaet har i dag 22 ansatte. Mats Herman er født og oppvokst i Tønsberg bare 20 meter unna verkstedet. Han vokste opp i en ekte familiebedrift. Bestefaren, Herman, som fortsatt er innom bedriften daglig, bor 20 meter bortenfor der igjen.

Karppinen høres finsk ut?

– Ja. For fem generasjoner siden kom min forfar – også Herman – som var kobberslager til Norge fra Finland. Han kom nok hit som følge av stor arbeidsutvandring fra Finland. Han var også innom Russland en periode før han kom hit.  Så slo han seg ned her i Tønsberg-distriktet og stiftet familie. Sønnen Walther startet så opp firmaet i 1933.

Det er nærmere 100 år siden starten nå…?
– Ja. Vi er fem (minst!) generasjoner som har holdt på med det samme yrket, smiler Mats.

Han er nettopp blitt invitert inn som medlem i bransjeforeningens digitaliseringsutvalg.

Kan du fortelle litt om det?

Mats Herman Karppinen er fjerde generasjon i Blikkenslagerfirma Walther Karppinen & Sønn AS i Tønsberg som har en historie helt tilbake til 1933.

Er og blir et håndverk

– Vi har bare hatt ett kort møte foreløpig, så så veldig mye kan jeg vel egentlig ikke fortelle. Jeg ble spurt om jeg ville være med og sa ja til det. Formålet med utvalget er å komme med idéer om måter for å modernisere blikkenslagerbransjen. Slik at vi i fellesskap skal kunne gå bedre rustet inn i den digitale verdenen. Jeg ser for meg at målet er at vi skal gå en felles vei. At vi kan hjelpe hele bransjen inn i en moderne, ny tid.

Hvordan ser du på fremtiden for bransjen?

– Det er en spennende fremtid for blikkenslagerfaget. Det er ett av de få fagene som fortsatt er og blir et håndverksfag. Det er et yrke og en bransje som vil oppleve sterk ekspansjon i fremtiden. Det er jeg overbevist om. Det vil alltid være behov for oss. Det er et evig behov for håndverkere. Men utfordringer har vi. Den største er nok rekruttering. Å få tak i nye unge, sier Karppinen.

Men nettopp det at blikkenslagerfaget er et rent håndverksfag bør jo kunne appellere til unge?

– Ja, utfordringen er å få de unge til å skjønne hvor allsidige jobber vi kan og utfører. Problemet er at ungdommen ikke vet hva vi gjør. En blikkenslagers hverdag er veldig allsidig, sier Mats Herman som er enig i at nettopp det at blikkenslagerfaget er et håndverksfag burde kunne appellere bredere til ungdommen:

For fremtiden

– Men da må vi først få ungdommen til å skjønne og se hvor allsidig og spennende dette yrket er!, sier en engasjert Mats Herman som også viser til at selve faget blant annet derfor er et fag for fremtiden:

– Det er stadig flere flotte bygg som reises nå der fasaden, som er et viktig element av bygget, kles med metall utført av blikkenslagere. Metall kan formes slik at det estetisk blir pent, tøft, spennende og varig, sier fagmannen med begeistring.

Mats har samboer, men de har ingen barn og han føler ikke noe press for å skulle få barn heller, selv om det kanskje utad kan oppfattes slik i med at han jobber i en så tradisjonsrik familiebedrift.

Hva gjør du i fritiden?

– Jeg hadde jeg nær sagt; jeg jobber… Nei, jeg er litt opptatt av å være aktiv og å være utendørs. Jeg liker å sykle og jeg liker å reise, smiler Mats Herman Karppinen.

Powered by Labrador CMS