I Førde har det vært flere tyverier fra byggeplasser det siste året. Det har til og med vært stjålet aggregat fra en byggeplass, sammen med verktøy og utstyr.

– For noen år siden ble vi frastjålet verktøy og utstyr som var nedlåst, men de senere årene har vi vært forskånet fra tyverier, sier Margit B. Roth hos Førde Metallprodukt AS.

Hun har hørt om flere tilfeller av tyveri den senere tiden, og er glad for at de selv ikke er rammet nå.

– Å ta med verktøy i bilen og ikke la det ligge å slenge, kan være forebyggende, men større ting som et aggregat er det verre å gardere seg mot, sier Roth.

Hun tror det kan være folk som har eller har hatt tilknytning til byggeplassen som kan stå bak slike tyverier.

Over hele landet er det historier hvor entreprenører blir frastjålet verktøy, utstyr og diesel fra biler, og noen i bransjen mener dette er et økende problem.

Stjeler fra container

– Vi har hatt tyveri fra en byggeplass på Voss hvor det ble stjålet utstyr for nærmer 40 000 kroner fra en container på et lukket område, sier daglig leder Allan Aakre hos Østensen Eftf AS.

Selv om containeren var på et avskjermet område for byggeplassen og containeren låst, hadde noen brutt seg inn og tatt verdifullt utstyr og maskiner.

– Vi har ikke hatt spesielt med problemer rundt tyveri, men hører historier fra andre i Bergensområdet, sier Jørn Ove Drengenes hos Drengens Tak AS.

I Oslo er det både erfaringer med tyverier, og andre som har sluppet unna så langt.

Lars Moberg hos A. Hansen Gruppen opplevde tyveri for flere år siden.

Lars Moberg hos A. Hansen Gruppen opplevde tyveri for flere år siden.

Bedre merking

– For et par år siden var dette et problem, men med god merking og gode rutiner har dette ikke lenger vært et problem den senere tiden, sier Lars Moberg hos A. Hansen Gruppen AS.

Han har ikke investert i GPS-merking, men har merket en del av utstyret med tydelig eier slik at det skal være mindre attraktivt å stjele utstyret.

Også hos Franke Onsrund Blikkenslageri AS i Oslo har de jobbet med gode rutiner med å ha container med utstyr inne på byggeplassen som har gjort at det ikke har vært noe problem med tyveri av verktøy og utstyr.

Jan Martin Brodin hos Brodin AS har ikke hatt problemer med tyverier.

– De ansatte tar som regel med seg verktøy og utstyr i bilen så vi har sluppet unna tyverier for vår del, sier Brodin.

GPS-sporing

I Tromsø mener Frode Petersen hos Petersen AS at dette var et større problem tidligere. De siste årene har han ikke opplevd innbrudd og tyverier, og heller ikke hørt at kolleger har opplevd dette.

– Vi har fått tilbud om GPS-merking, men foreløpig takket nei til dette fordi det er ikke noe problem for tiden, sier Frode Petersen.

Bygg.no skriver om Marthinsen & Duvholt  som har opplevd tyveri, men som med GPS-tracking klarte å spore opp tyven av en maskin hos tre utenlandske arbeidere ved den svenske ambassadens residens i Oslo.

Andre måter å merke utstyr på kan være flytende mikromerking.

Stadig flere byggeplasser blir inngjerdet, men det er flere eksempel på at dette ikke er nok og at containere blir brutt opp og stjålet fra.