Ei britisk hytte er nominert til RIBA House of the Year 2017 for sin arkitektur.

Fernaig Cottage er ei hytte som allerede har vunnet premien Royal Incorporation of Architects in Scotland (RIAS) 2017.

Dette er en tidligere gjeterbolig i Wester Ross, Scottish Highlands som ble reddet fra forfall av flere blant annet arkitekter i London.

Det røde blikktaket var opprinnelig et landemerke for innbyggerne i området. Hele prosjektet besto av renovering, tilpasning og utvidelse av hytta der mye av den opprinnelige strukturen ble endret, i tillegg til bruk av resirkulerbare materialer. Arkitektene utnyttet også sollyset og installerte luftvarmepumpe og materialer med høy termisk masse.

Enkelt å bøye

Hytta har beholdt store deler av de opprinnelige steinveggene og er utstyrt med et rødt bølgeblikktak av bærekraftig GreenCoat® fargebelagt stål.

SSAB, som produserer GreenCoat®-stålprodukter, er et selskap som er kjent for å produsere noen av verdens beste stålprodukter.

– GreenCoat®-stål er enkelt å bearbeide og bøye, og kan formes til høye toleranser samtidig som belegget forblir intakt, forklarer Andrew Barnett, Hopkins Architects, London i en pressemelding.

Knirkefritt

Takinstallasjonen på Fernaig Cottage gikk knirkefritt, og takket være den lave temperaturen ble resultatet et rent utseende uten krumming eller deformasjoner.

GreenCoat®-stål er anerkjent innen bygg- og anleggsbransjen for sin langvarige fargestabilitet og bestandighet mot UV-stråler og riper. Stålet er laget med svensk rapsolje i belegget for å få markedets mest bærekraftige fargebelagte stålprodukter. GreenCoat®-stål er utviklet for tøffe værforhold og er svært korrosjonsbestandig.

Bærekraftig

– Det var fantastisk å høre at belegget er laget med svensk rapsolje i stedet for fossilt brensel. Det passet perfekt med prosjektets bærekraftige strategi, forklarer Gillian Scampton, Pedder & Scampton Architects, London.

Det røde taket er produsert med svensk rapsolje.

Det røde taket er produsert med svensk rapsolje.

 

Prisen RIBA House of the Year gis til det beste, nye husdesignet av en arkitekt i Storbritannia, og vil kringkastes den 7. november som en del av Grand Designs: House of the Year er en spesiell Channel 4 TV-serie i fire deler og presenteres av Kevin McCloud. Vinneren vil kunngjøres senere i år.

Annen nylig prisbelønt arkitektur med GreenCoat®-stålprodukter inkluderer House KD av GWSK Arkitekter og Skýli design study av Utopia Arkitekter, som begge er nominert til 2017 World Architecture Festival (WAF) Awards.

Leilighetskomplekset Fjärilen (sommerfugl), designet av Belatchew Arkitekter AB, er utstyrt med tak og fasade laget av GreenCoat®-stål, og er nominert til Swedish Building Award 2017 (Stålbyggprisen 2017).

Den gamle hytta har allerede fått en pris.

Den gamle hytta har allerede fått en pris.