Tom Dreyer utdyper:

– Det er litt typisk at ved offentlige anbud velges det ofte etter pengepungen; de bedriftene som kan levere det billigste anbudet får tilslaget. Det stilles ikke særlig krav til lærlinger og kompetanse. Det betyr at det ikke blir like konkurransevilkår, sier Tom Dreyer og fortsetter:

– Det koster å satse på lærlinger, og kompetanse er jo noe det offentlige sier de setter pris på. Da blir det rett og slett en slags dobbeltmoral når det offentlige velger det billigste uten å se på hvilken kvalitet det er i anbudene, sier han.

Omar Kato Svorkmo (t.v.) og Jonas Dreyer monterer ventilasjonsanlegg i et næringsbygg.

Omar Kato Svorkmo (t.v.) og Jonas Dreyer monterer ventilasjonsanlegg i et næringsbygg.

Tommestokken

Dreyer har holdt på i faget siden 1985. Før det jobbet han som sveiser i en bedrift. En dag gikk han over gaten til Blikkenslager Mikkelsen og der fikk han jobb fra den ene dagen til den andre.

– Kriteriet på at jeg skulle få jobb var at jeg kunne tommestokken, forteller Tom med et smil.

Der var han i åtte år, først som hjelpearbeider, så som lærling og i 1989 tok han svennebrev.

– Og da kunne jeg mer enn tommestokken, smiler han.

Han forteller at han fikk en fantastisk god opplæring hos Nils Borch, en av de ansatte i bedriften.

– Nils lærte oss ungdommer alt. Han var en tålmodig læremester og lærte oss om ventilasjon og om blikkenslagerfaget. Han var en fantastisk læremester, sier Tom Dreyer.

Etter hvert fant han ut at han ville prøve noe annet og begynte i Vekas AS, et ventilasjonsfirma i Tromsø. Etter fire år valgte han å skifte beite og begynte i Tromsø Fengsel med ansvar for mekanisk verksted og blikkenslagerverkstedet.

Falk Magnus Melsbøe (t.v.) og Tor Bakkevold Bjellmo demonterer sinktekking som skal gjenbrukes ved remontering.

Falk Magnus Melsbøe (t.v.) og Tor Bakkevold Bjellmo demonterer sinktekking som skal gjenbrukes ved remontering.

God ordretilgang

– Jeg var nok litt for utålmodig til å jobbe i offentlig sektor og begynte som avdelingsleder i Energiprosjekt AS som var en totalteknisk entreprenør med blikkenslagerverksted. Etter seks år fant vi det naturlig å skille ut verkstedet til et eget firma – Tromsø Blikkenslagerverksted. Der var jeg daglig leder og deleier og i 2008 startet jeg Blikkenslager Tom Dreyer AS.

Firmaet hans har 12 ansatte hvorav to lærlinger. Hele ni har svennebrev og derav to med mesterbrev!

– Kompetanse i bedriften gjør oss attraktive, sier Tom med overbevisning.

Firmaet har mer enn nok å gjøre; på nybygg, på renovasjon og i privatboliger – hos alle typer kunder med utførelse både innen ventilasjon og tradisjonelt blikkenslagerarbeid.

– I Tromsø er det små forhold. Vi må kunne ta alle typer oppdrag, sier Tom Dreyer som alltid har vært opptatt av rekruttering, og han har satset på lærlinger i tett samarbeid med Kvaløya videregående skole. Det ligger an til endringer der det nå blir innført et såkalt særløp.

– Virkningen av denne endringen er jeg veldig spent på, her er det viktig at bedriftene bidrar helt fra VG1 slik at skolen opprettholder tilbudet for faget, sier Tom Dreyer.

Henning Norgård (t.v.) er voksenlærling og skal avlegge svenneprøve neste år, her sammen med Kristian Lehne, Stian Sørensen og Mats Mortensen i produksjon.

Henning Norgård (t.v.) er voksenlærling og skal avlegge svenneprøve neste år, her sammen med Kristian Lehne, Stian Sørensen og Mats Mortensen i produksjon.