I over et halvt år har han vært lærling i Sogndal. Men reisen har vært litt kronglete før Gjermund Kvåle endelig fant sitt yrke.

– Jeg begynte først med å ta utdannelse som tømrer. Først senere fant jeg ut at det var et annet fag som var mer spennende, sier lærlingen.

Han vokste opp i Vik i Sogn, dro til Florø for å gå KEM-linjen, og endte opp i Sogndal hvor han nå har skaffet seg egen leilighet.

– Det er ikke lett å finne rett fag i ung alder, og jeg visste ikke så mye om det å være blikkenslager, sier han.

Da det var aktuelt med praksis var det mest beslag og utvendig som var tilbudet hos bedrift i Florø. Men en kompis som jobbet hos Walther Sæthre AS i Sogndal snakket varmt om firmaet, og så endte han opp med praksisplass der.

Farter rundt

Siden det var et stykke å reise, ble det en uke om gangen, og Gjermund kunne bo hos sin bestemor i Sogndal.

Dette fikk virkelig fart på interessen og det endte med at han fikk lærlingplass sist sommer. Bedriften har behov for flere blikkenslagere, og da er praksiskandidater som blir lærling en nyttig vei å gå.

Nå farter Gjermund rundt på boliger og andre bygg og monterer ventilasjon.

– Jeg er også litt med på utvendig arbeid og må ha det for å ta fagbrev. Det er kjekt med variasjon i hverdagen, men for meg er det ventilasjon som er mest spennende.

Stortrives

Lærlingen stortrives der han nå er, og kan være litt mentor for to andre elever som har praksisplass hos bedriften.

Både Gjermund og praksiselevene innser at det er mange som ikke vet hva faget innebærer, og derfor er det ikke så lett å reklamere for dette.

– Men når du kommer ut og får prøve deg i praksis er det mer spennende og variert enn å jobbe som snekker.

Lærlingen får jobbe ganske selvstendig og prøve seg på litt av hvert. Samtidig jobber han sammen med andre i det han mener er et veldig trivelig arbeidsmiljø.

Til Hemsedal

– Det er ikke så langt å kjøre hjem til Vik når jeg trenger det, og Sogndal er en fin plass å være, sier Gjermund Kvåle og gliser på vei ut til nye oppdrag.

Bedriften jobber i hele Sogndalområdet og har også sørover mot Hemsedal, Fagernes og Voss.