Gjennom hele året har blikkenslagere i nord og sør, øst og vest fortalt om travle tider, og en del etterlyser derfor flere blikkenslagere, men mange sliter med å få napp.

En ringerunde til noen bedrifter viser at det er gode tider for bransjen, selv om det delvis er press på pris.

For noen er det så travelt at de risikerer å si nei til oppdrag om de ikke får tak i flere ansatte.

– Vi prøvde å få tak i en ferdig utdannet blikkenslager, men endte opp med å tegne avtale med en lærling. Nå kunne vi ansatt flere blikkenslagere, sier Henning Carstensen hos Din Blikkenslager i Drammen.

Generelt har de hatt mye å gjøre over tid, men har i det siste fått flere forespørsler fra entreprenører som vil bruke dem.

– Flere har oppdaget at vi både prosjekterer og utfører ventilasjon, og foretrekker oss framfor store aktører i bransjen. Men skal vi kunne si ja til oppdrag, trenger vi flere ansatte, sier Carstensen.

Ønsker å si ja

De ønsker i utgangspunktet ikke å vokse så mye mer enn dagens 20 ansatte, men vil gjerne si ja til aktuelle forespørsler. Dette sliter de med i dag.

Innleie er ikke så aktuelt, fordi det er ønske om dyktige fagfolk i fast stilling.

– Om det skulle bli roligere utover vinteren, noe det ennå ikke har blitt, kan vi bruke folk fra utvendig blikk på ventilasjon for å ta unna arbeid, sier Henning Carstensen.

Søker i Nøtterøy

I Tønsberg har Walther Karppinen & Sønn AS nok å gjøre, og ved avdelingen i Nøtterøy har de jobbet med å få tak i flere enn to ansatte.

– Vi har prøvd å få tak i folk uten å lykkes. Her er det mer enn nok å gjøre, sier avdelingsleder for Nøtterøy, Tom Fjellaker.

De dekker et stort område som også innbefatter Tjøme. Denne avdelingen ble opprettet for å slippe å reise så langt fra Tønsberg og oppdragene står i kø. Nå må de få hjelp fra hovedavdelingen for å ta unna alle oppdragene.

 

Vi har nok arbeid langt utover neste år.

Travelt i Rogaland

I Rogaland er det vekslende bilde for bedriftene. Mens enkelte må nedbemanne etter oljekrisen, søker Gjesdal Blikk AS i Ålgård etter flere fagfolk.

– Det er vel en kombinasjon av at vi har vært heldige og at vi driver bra, sier daglig leder Oddbjørn Løvdahl.

De gikk i høst ut og søkte etter både ventilasjonsmontører og blikkenslager til utvendig arbeid. Da er det folk som har kompetanse og kan gå rett ut i arbeid de er på jakt etter.

– Vi har nok arbeid langt utover neste år, og enkelte oppdrag går hele 2018. Det er spesielt mye på boligventilasjon vi jobber med, men også en del utvendig blikk, sier Løvdahl.

En lærling har nettopp tatt svennebrev og en har en del tid igjen. Samtidig er det tegnet kontrakt med ny lærling. Likevel søker de etter flere fagarbeidere for å ta unna jobbene.

– Eneste svakhet nå er at det er lave marginer, sier Løvdahl.

Vinter-jobb i Raufoss

– Vi har mer enn nok å gjøre. Sånn har det vært i hele år, sier Odd Kenneth Haugli hos Raufoss Tak & Blikk AS.

De to første månedene av året var det litt rolig. Siden har det vært full fart gjennom året, og dette varer langt ut på vinteren.

– Vi har generelt mye å gjøre. Det dreier seg om ventilasjon i næringsbygg, taktekking og vanlig blikkenslagerarbeid, sier Haugli.

En lærling har nettopp tatt svennebrevet, mens en ny lærling er på gang.

– Vi må lære opp nye ansatte selv og har hele tiden lærlinger, sier Haugli.

Har det travelt

Flere blikkenslagere har det så travelt at de knapt har tid til å ta telefonen.

– Her er det fullt opp med oppdrag, så jeg har ikke tid til å prate, sier Christel Engen hos Gjøvik Tak og Blikk AS. Mange prosjekt går samtidig og flere skal være ferdig til nyttår.

Gjennom hele høsten er det mange vi har vært i kontakt med som knapt har tid til å prate fordi det har vært fullt kjør morgen og kveld.

Vi hører fra de andre blikkenslagerne i Oslo om at det er travle dager.

Trenger medarbeider

Else Foss Holten i Sverre Foss Blikkenslagerverksted AS i Holmestrand forteller om mye å gjøre, og at de er på utkikk etter en dyktig og allsidig medarbeider som vil være med å utvikle firmaet videre sammen med de ansatte.

– Vi er en allsidig bedrift med både utvendig beslagarbeider og ventilasjon sammen med verkstedproduksjon, og har stor spennvidde i typer kunder. Derfor trenger vi flere ansatte, sier Else Foss Holten.

Else Foss Holten har travle dager med blikkenslagerarbeid i Holmestrand.

Else Foss Holten har travle dager med blikkenslagerarbeid i Holmestrand.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Travelt i Oslo

Også i Oslo melder mange om travle tider. Det gjelder også utover vinteren. For Bård Blikk er det nok å fylle arbeidsdagen med for de åtte ansatte helt fram til mars.

– Vi hører fra de andre blikkenslagerne i Oslo om at det er travle dager. Nå har vi oppdrag som fyller hele vinteren, noe vi ikke har vært bortskjemt med, sier Bård Johansen.

Han jobber mest med tak og har nesten litt for mye å gjøre. Derfor har de søkt etter flere medarbeidere, og har fått ansatt en gjennom NAV. Han er utdannet blikkenslager, men nå prøver de en til gjennom NAV som ikke er ferdig utdannet.

Kjempetravelt i Troms

Også i nord er det travle tider. H. Mikkelsen har mer enn nok å gjøre for tiden.

– Vi har det kjempetravelt, sier Steinulf Mikkelsen som er daglig leder i AS Helmer Mikkelsen i Tromsø.

Også kollega Tom Dreyer i Blikkenslager Tom Dreyer AS viser til travle dager med mange oppdrag.

– Her er det generelt mye å gjøre, Vi har flere større prosjekt som pågår for Consto, Peab Bjørn Bygg, Econor og Hent, i tillegg til mindre entreprenører og private, forteller Tom Dreyer.
Normalt er det roligere fra nyttår, selv om det har vært travelt til langt på vinteren.