Ventilasjon

Ventilasjonen i dette bygget har skapt store problemer for forskingen ved Universitetet i Tromsø.

Trøbbel med ventilasjon gir kjempe-tap

Rasering av et forskningsmiljø og tap i 100-millioners-klassen kan bli resultatet av at ventilasjonsanlegget ikke fungerer som det skal.

Publisert

MH2 ved universitetet i Tromsø (UiT) bygges ut med 18 000 kvadratmeter for ny medisin- og helsefagbygning. 17 000 kvadratmeter er ferdig og tatt i bruk, mens 1000 kvadratmeter som er avdeling for komparativ medisin, som skal eksperimentere med blant annet rotter, må vente med å flytte inn.

Ansatte i avdelingen som skulle ta i bruk bygget har regnet på tapene, og anslår at det ligger på mellom 100-200 millioner kroner.

Årsaken til forsinkelsen skal være trøbbel med ventilasjonsanlegget og styringen av dette. Statsbygg får sterk kritikk for ikke å ha klart å løse problemene som de ansvarlige entreprenørene har arbeidet med over flere år.

– Årsakene til at bygget ikke står klar til bruk er sammensatt. Laboratoriene har utfordrende fukt- og temperaturforhold og det har vært krevende å få ventilasjonsanlegget til å fungere riktig, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Hun kan ikke gå i detaljer om hva problemene skyldes, men forklarer at det hele startet da testingen av det avanserte ventilasjonsanlegget skulle starte i 2018. Planen var at alt utstyret som forskerne trenger skulle være på plass, slik at det ble realistiske tester av at ventilasjonen fungerte som den skulle.

Dårlig koordinering

– Dette utstyret ble forsinket og dermed ble det forskyvninger i hele testperioden. Det er ingen tvil om at det har vært for dårlig koordinering mellom leverandører, hovedentreprenør og underentreprenør, sier Aschim.

Hun forstår at dette gir stor frustrasjon for forskerne, men tror at dette vil løse seg snart. Entreprenøren som har hatt ansvaret for selve ventilasjonsanlegget, ønsker ikke å kommentere saken slik situasjonen er akkurat nå, men det er flere aktører som har vært med i prosjektet for ventilasjon, SD-anlegg og styringssystemer. Alle disse har hatt en styringsgruppe. Derfor er det ikke snakk om én syndebukk som ikke har gjort jobben sin.

Men tålmodigheten begynner å ta slutt for UiT, og flere antyder at forskere har forlatt Tromsø på grunn av ventetiden. Og i følge NRK skal det være påført tap på langt over 100 millioner kroner på grunn av den lange forsinkelsen med bygget.

Å få et ventilasjonsanlegg til å takle forhold med dyrestall som mus, mye utstyr og meget krevende inneklima er ikke enkelt selv med avansert styring.

Fortvilt

– Dette har vært et usedvanlig krevende ventilasjonsanlegg i utgangspunktet, men vi er usikker på hva som skal til for å få anlegget til å fungere som det skal. Men det er tro på at dette vil løse seg ganske snart, sier kommunikasjonssjefen.

Regelverket rundt den planlagte forskningen i bygget er svært strengt. For at dyrene skal ha det bra må temperatur og luftfuktighet reguleres nøye.

Studenter, fagmiljø og private bedrifter som har et samarbeid med UiT er fortvilt, og det antydes at dette fører til at bedrifter har blitt lagt ned, forskere har sluttet på jobbene sine og studentene har kastet bort år av sin utdannelse.

Powered by Labrador CMS