Vidar Sagmyr får ofte problemer i sin jobb med Uropatruljen i Trondheim, og han har også fått drapsstrussel.

Flere aviser har skrevet om truslene, som han selv har gått ut med på Facebook-siden til byggebransjens uropatrulje.

– Jeg har endret måten å jobbe på. Jeg må passe på hvor jeg kjører, og bevisst ikke kjøre inn i blindgater eller plasser hvor det ikke er lett å komme seg fra, jeg må passe på hvor jeg går og å låse døren, forteller Sagmyr til VG.

Han har fått mye heder og ære fra bransjen som ønsker seriøse forhold, og har avdekket en rekke tvilsomme forhold om dårlig sikkerhet, og bedrifter som jobber useriøst.

Arbeidstilsynet merker at det er stadig oftere problemer med vold og trusler mot de som tørr å si fra. 7,5 % av alle yrkesaktive oppgir å ha blitt utsatt for vold og trusler på jobb.

Økende problem

– Vold og trusler er et stort og økende problem i norsk og europeisk arbeidsliv, sier seniorrådgiver i Arbeidstilsynet Gunn Robstad Andersen til VG.

Etter at Arbeidstilsynet hadde tilsyn hos et selskap kom det trusler mot Vidar Sagmyr, etter at det var inngitt et tips. Det var ikke Sagmyr som hadde tipset denne gangen, men det hadde vært en sak fra tidligere hvor de hadde vært i konflikt med hverandre.

Mannen som ringte Arbeidstilsynet denne gangen spurte om det var Sagmyr som hadde tipset, og truet med at han «kom til å bli drept» eller «kom til å dø». Mannen som kom med trusler ble ilagt en bot på 14 000 kroner.