Nyheter

Therese Vikheim Arnesen trives både som blikkenslager og prosjektleder for ventilasjon, hvor hun har lite problemer som kvinne.

Vant til å være eneste kvinne

Blikkenslageren møter stort sett bare menn når hun som prosjektleder er ute på byggeplassen. Therese Vikheim Arnesen har ennå ikke møtt på problemer fordi hun er kvinne.

Publisert

Arvelig belastet med både en morfar og oldefar som blikkenslager, var valget enkelt for 25-åringen fra Askim som nå er bosatt i Trøgstad.

– Ute på prosjekt har jeg ennå ikke møtt på andre kvinnelige prosjektledere fra andre entreprenører. Men det er aldri noen problemer med at jeg er eneste kvinne på byggeplassen, sier Therese Vikheim Arnesen.

Hun føler at de andre tar henne på alvor selv om hun er litt liten av vekst, ung og kvinne. Men hun har hørt andre historier hvor ikke alle blir møtt like positivt. Det har vært rapporter som viser at noen føler det er vanskelig å jobbe i en mannsdominert bransje.

– Når jeg reiser rundt på byggeplasser sier arbeiderne at det blir en annen stemning hvis en kvinne kommer inn i rommet, men jeg tar meg ikke selv høytidelig og ler med når de tuller. Det er lettere å bli godtatt hvis man er med på spøken, sier 25-åringen som tror hennes væremåte og kunnskap bidrar til at hun blir møtt med respekt.

At bare 2 prosent av ansatte i byggebransjen er kvinner vil hun gjerne gjøre noe med, og håper at flere ser opp for det å jobbe som blikkenslager. Derfor vil hun gjerne fortelle at det går helt fint å være kvinne i et slikt mannsdominert yrke.

Fagskole

– Håpet er at det blir flere kvinner i yrkesfag etter hvert, som gjør det mer vanlig å jobbe på byggeplasser, sier Arnesen.

Hun ble kjent med Stillesby Ventilasjon Service AS da hun gikk KEM-linjen ved Askim videregående skole. Etter at hun tok svennebrevet i 2017 gikk hun på Fagskolen Oslo Akershus, hvor hun i ett år studierte building information modeling (BIM).

Her jobbet hun også litt for firmaet som hun nå er ansatt i. Men ikke alle i hennes nærmiljø skjønte helt hvorfor dette yrket ble valgt, og stadig må 25-åringen forklare hva en blikkenslager jobber med.

– Jeg prøver å spørre folk hva de tror jeg jobber med, men ingen klarer å tippe riktig, påpeker Arnesen.

Bruk sosiale medier

På Fagskolen Oslo Akershus var hun eneste jente blant 40 elever. Men nå er det flere jenter i dagens kull, og håp om at kvinneandelen i bransjen skal øke.

– Vi må reklamere for faget både i media og ikke minst gjennom sosiale medier. Blikkenslagerfaget er for flere enn bare de som er skolelei. Jeg hadde passelig gode karakterer på skolen, og det finnes så mange muligheter innenfor vår bransje som passer mange ungdommer, sier Threrese Vikheim Arnesen.

Powered by Labrador CMS