Med gradestokken godt over 30 grader mange steder rundt i Norge over tid, har det ført til stor pågang for å utbedre ventilasjonsanlegg og høre om kjølemuligheter.

– For oss har det vært travelt nok på jobb i sommer, sier regiondirektør hos GK Inneklima i Oslo, Arne Dahl.

Selv om ingen har blitt tilbakekalt fra ferie, har de som har vært på jobb hatt ekstra mange henvendelser fra folk som trenger hjelp.

– Vi har fått noen spørsmål fra folk som gjerne vil ha installert kjøling på ventilasjonsanlegget. Men mest har det vært spørsmål om service på anlegg som ikke har fungert som de skal, sier Arne Dahl.

Dyr kjøling

Også i Verdal i Trøndelag har det vært rekord-varmt. For Blikk og Ventilasjon AS har det blitt en del spørsmål om ventilasjon og kjøling.

– Vi har hatt et par ansatte på jobb gjennom sommeren, og det har vært en del som har spurt om ventilasjon og muligheter for kjøling. Men da har vi måtte si at det er både dyrt og vanskelig å få til, sier daglig leder Geir Skrove.

Han har opplevd temperaturer opp mot 33 grader og da har folk slitt med å få sove når det er 30 grader i huset. Spørsmålet blir da stilt til blikkenslageren om det er muligheter for å få kjølt ned med ventilasjonsanlegget.

– Vi har vært i kontakt med leverandører som sier det er vanskelig og dyrt å få til kjøling på boliganlegg som vi jobber mest med. Da er rådet at varmepumper fungerer godt, sier Skrove.

Han viser til at mange ikke er klar over at det er kjølemuligheter for varmepumpe, og at dette kan være løsningen på flere av henvendelsene.

Travel sommer

– Litt vedlikehold på ventilasjonsanlegg har det vært i sommer, men dette er verst om vinteren når kulden tærer på systemet, sier Skrove.

Generelt er det travelt hele sommeren med boligventilasjon, pipebeslag og annet arbeid.

Blikkenslager Martin Kvamme har opplevd tidenes sommer i Nordfjord og hatt det for travelt med å jobbe på en idrettshall i Ørsta til å ta ferie. Men det har ikke vært så stor pågang fra folk om varmen.

– Vi har hatt ett bygg som det har vært klager på ventilasjonsanlegget. Men ellers er det lite vi kan hjelpe med på boliger fordi kjøling på ventilasjonsanlegg blir alt for dyrt og vanskelig. Da er varmepumpe løsningen, sier Kvamme.