Nyheter

Bent Sæthre vil i utgangspunktet ikke bytte navnet blikkenslager, men er ikke noe imot en debatt om dette.

– Vi må være tett på teknologiutviklingen

– Potensialet god utvikling i faget er veldig stort, men det er det å utnytte utviklingen og å følge med når toget går som er den store utfordringen i fremtiden.

Publisert

Det sier Bent Sæthre som er kjent for de fleste som leser Blikkenslageren. Han er sjef for firmaet som faren etablerte i Kaupanger i Sogndal, nemlig Walther Sætre & Co AS.

Må jobbe bredt

Bent ble født i Oslo for 65 år siden og han holder på oslodialekten sin selv om han flyttet til Sogndal med familien da han var 14.

For leserne er han kjent blant annet som formann i VBL i perioden 2013-2019. Han var medlem av lauget i Bergen og var blant initiativtagerne til lauget i Sogn og Fjordane i 1989. Der er han selvsagt fortsatt medlem.

– Min far startet bedriften i 1973. Vi opererer i et stort område og jeg pleier å si at Sogndal er Norges sentrum dersom vi ser på kartet; her har vi 90 minutter i alle retninger enten det er til Beitostølen, Førde eller Hemsedal. Det er nesten samme avstand til Bergen som til Oslo, smiler Bent Sæthre.

Når man opererer i et slikt område må det jobbes bredt. Bedriften har et stort verksted på 650 kvadratmeter der de produserer alt innen faget og prosjekterer blant annet ventilasjonsanlegg.

Før du ser behovet

– Hvordan er situasjonen med tanke på rekruttering av arbeidskraft?
– Dette er et håndverk som er reproduserende i seg selv hvis du satser på å skaffe lærlinger. Da går det greit! Men mange baserer seg bare på innleie. Det er ikke bra, etter min mening, bortsett selvsagt fra når du har helt spesielle topper i produksjonen, sier Bent Sæthre.

– Du må ta inn lærlinger og det må du gjøre før du har behov for nye folk. I det øyeblikket du har behov for en fagperson er det nesten umulig å oppdrive en over natten. Alle her hos oss har svennebrev eller mesterbrev og vi har selvsagt også en lærling blant de 12-13 ansatte.

Bent Sæthre sier at «i prinsippet» er det ingen grunn til ikke å være optimist i faget i dag:

– Men vi må hele tiden være føre var! Vi må være til stede når toget går! Du må følge med, du må være med på utviklingen. Det gjelder særlig i små bedrifter. Jeg tenker da på utviklingen innen solcelleteknologi, tak og fasader. Vi i bransjen var tidlig ute med for eksempel programstyrte knekkemaskiner. Faget vårt har hele tiden vært i front når det gjelder teknologiutvikling, sier Bent ivrig og fortsetter:

– Dette ­– det å følge med på og henge med i teknologiutviklingen – er utfordringen for de aller fleste av oss.

Han er overbevist om at potensialet for utvikling i ventilasjons- og blikkenslagerfaget er stort.

– Da tenker jeg for eksempel på solceller, energieffektivisering og rehabilitering, sier Bent Sæthre som ikke legger skjul på at dette er tema han mener Energi- og ventilasjonsutvalget og Tak- og fasadeutvalget må følge opp i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS