Enkelte blikkenslagere sier de ikke vil røre plater som Plannja Trend, mens andre mener at om ikke de gjør jobben, så tar andre dette markedet.

– Når du vet hvordan det «originale» er og hvordan det funker, så blir Trend bare feil. Jeg forstår at ikke alle har råd til å legge hele taket med sink eller kobber og legger derfor Trend istedet for. Det fins sikkert mange tilfeller der Trend har funket bra. Men som blikkenslagere syns jeg vi skal holde oss vekke, sier blikkenslager Marcus Sandvig til Blikkenslagere.no.

Han har montert produktet, men ønsker helst å la være. På Facebooksiden til Blikkenslagere/ Norge var han en av mange som svarte på spørsmålet fra blikkenslager Elisabeth Heien om Plannja Trend er et greit produkt.

– For en kunde som ikke bryr seg om forskjellen på sink/kobber eller Trend, og vi som fagfolk står og sier at begge deler er bra greier, så er det jo klart at kunden velger det billigste, sier Sandvig.

Stian Eraker er uenig og peker på at blikkenslagerne ikke må distansere seg fra nye produkter.

– Jeg mener blikkenslagere burde montere Trend. Uansett hva vi måtte mene om produktet, er det noen som kommer til å montere dette. Da er det bedre at vi blikkenslagere tar dette markedet enn at andre som ikke har kunnskap om tynnplater utfører jobben, sier Eraker. Han mener likevel at det burde komme tydeligere frem at dette ikke er båndtekking.

Ikke båndtekking

Hos Plannja opplever de at produktet Trend har en kraftig vekst, og at veksten også kommer fra blikkenslagere som handler dette direkte fra dem. Hvor stor andel av takene som legges av blikkenslagere er vanskelig å anslå, men produsenten antyder at i overkant av 30 % er et realistisk anslag.

– Dette er en diskusjon vi har vært klar over lenge. Det er en vanlig misforståelse at vi tar fra blikkenslagerens marked med båndtekking. Trend kommer i tillegg til det som blikkenslagerne legger som båndtekking, og bidrar til en økende interesse for ståltak, sier portfolio manager for Plannja i Skandinavia, Marcus Hagström.

Han peker på at produktet Trend er vanlige platetak i stål, og skal ikke forveksles med båndtekking som er et rent håndtverk.

– De som er ute etter båndtekking er ikke ute etter Trend. Vi har mange ulike produkter å velge blant, og har også materialer i både stål og aluminium som er til båndtekking, sier Hagström.

Respekt for håndverket

Han understreker at Plannja har stor respekt for håndverket, og at de ikke ønsker å fremstille Trend som annet enn det er.

– Vi har hatt en fin dialog med både de som er kritisk og de som er positiv til produktet. Plannja ønsker en så godt utført jobb som mulig. Det trengs blikkenslager for gode tekniske overganger til andre løsninger på taket. Det er bare positivt om de legger hele taket, sier Hagström.

Han peker på at Plannja ønsker å bidra at flere velger et tak av stål eller aluminium når det skal velges tak uansett om det er profilert eller båndtekket.

– Vi tilbyr en bred produktportefølje for ulike formål som kunden kan velge blant. Om kunden ikke vil velge båndtekking, er Trend et billigere alternativ. Om en blikkenslager spør en kunde om de vil legge båndtekking på taket og kunden sier nei, så kan Trend eller et annet profilert ståltak være et billigere alternativ for å unngå å måtte si fra seg den jobben, sier Hagström.