Nyheter

Endre Liseth i Fana Blikk har mer enn nok å gjøre, men manglende tilgang på materialer er en utfordring, sier han.

Vil ha billigere materialer og flere ungdommer

Svikt i tilgang på materialer som følge av krigen i Ukraina og mangel på folk er utfordringene for Endre Liseth og Fana Blikk.

Publisert

Fana Blikk i Bergen er en stor bedrift i bransjen og har til sammen 120 ansatte inkludert cirka ti ansatte på stillas. Endre Liseth (52) er daglig leder og driver sammen med sin bror Jørn. Det var deres far som etablerte firmaet i 1970 og i dag har bedriften oppdrag i hele «Stor-Bergen-området, som Endre Liseth kaller det.

Attraktive jobber

Fana Blikk gjør oppdrag for private, for en del bedrifter, men mest for offentlig sektor. Det dreier seg om rehabilitering. Bedriften har hatt prestisjeprosjekter på for eksempel Edvard Grieg-museet og flere kirker. Da er det snakk om kobber- og skifertekking.

Dere har nok å gjøre?

– Ja, vi har veldig mye å gjøre! Vi kunne økt omsetningen betraktelig, men det er en hake; mangel på folk, sier Endre Liseth.

Han mener løsningen for dette ligger i mer fokus på opplæring:

– Blikkenslagerfaget gir attraktive jobber. Utlendingene reiser hjem og samtidig øker kravet til faglært arbeidskraft. Derfor må skolene sørge for at ungdommen oppdager faget vårt – allerede i ungdomsskolen. Det er på ungdomsskolen ungdommen skal velge mellom allmenn og yrkesfag. Vi må bli flinkere til å selge inn fordelene ved yrkesfag; lønn under utdanning og fagbrev etter fire år, sier Liseth som selv har hele 20 lærlinger i bedriften akkurat nå.

Andre markeder

Dere tar med andre ord deres del av jobben?

– Ja, vi satser på lærlinger. Det er faktisk blitt bedre de siste årene. For få år siden skulle alle bli ingeniører. Nå er det mange som heller velger yrkesfag, sier Liseth som er ivrig med å presisere hvilke muligheter et fagbrev kan gi for en ungdom:

– Mange av de som tar fagbrev hos oss satser for eksempel på ingeniørstudier senere eller starter for seg selv etter hvert. Vi er veldig opptatte av å legge til rette for at ungdommer skal kunne få utvikle seg i yrket. Du skal ikke være nødt til å gå på et tak hele livet, sier Liseth.

Krigen i Ukraina og den ustabile situasjonen i Europa gir seg utslag i problemer med å få nok materialer.

– Vi kunne økt omsetningen med flere millioner hadde vi hatt nok materialer, men vi har funnet andre markeder som gjør at vi likevel kan holde omsetningen oppe, sier Liseth og viser til et eksempel på dette:

– Vi fikk nettopp beskjed om at vi ikke får et parti teglstein før til våren. Hvis kunden likevel skal ha nytt tak nå må det velges betongstein. Tilgang på materialer og prisene har gjort at vi har mistet omsetning, men totalt sett er fremtiden lys, sier Endre Liseth.

Powered by Labrador CMS