Nyheter

Hyttene er plassert åtte meter over bakken i Finnskogen.

Voldsom interesse for norske sinkhytter

Solør Blikkenslagerverksted AS har hatt en sentral rolle i et prosjekt som vekker oppsikt i hele verden.

Publisert

To nye utleiehytter, som for noen måneder siden stod ferdige i Finnskogen, har allerede fått stor oppmerksomhet i utlandet.

Det er Christine Mowinckel og Kristian Rostad som står bak PAN tretopphytter. Ekteparet fikk bygd hyttene som et ledd i gårdsutvikling på egen eiendom.

— Vi var veldig opptatt av å bruke flinke håndverkere i dette prosjektet, og vi ble gledelig overrasket over hvor godt arkitekten og entreprenørene samarbeidet. Jeg ble spesielt imponert over blikkenslageren, som kom med mange gode forslag som ingen andre hadde tenkt på, sier Christine Mowinckel.

Blikkenslager i Solør Blikkenslagerverksted, Magne Richard Kleppe, berømmer også samarbeidet med arkitekt Espen Surnevik i Sivilarkitekt Espen Surnevik AS.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med arkitekten. Det er ikke spart på noe i dette prosjektet, og sammen har vi klart å komme frem til gode løsninger, sier han.

– Jeg har tegnet hovedprinsippene, og så har Kleppe kommet med konkrete løsningsforslag og laget prøveprofiler, svarer arkitekten.

Fornuftig å velge sink

Arbeidet med å bygge de to tretopphyttene i sink tok fem måneder. En av hovedutfordringene var tilkomst, i og med at hyttene er plassert åtte meter over bakkene, oppe mellom tretoppene. Hyttene er kledd i Anthra-sink fra VMZINC. Dette er mørk Adeka, og arbeidet er utført i rutetekking, som er et ferdig system fra leverandøren. I tillegg er det lagt båndtekking på undersiden. Ved inngangspartiet er det også brukt stål, som er levert av Armec AS.

– I dette prosjektet var det fornuftig å bruke et materiale som sink. Det bidrar til at bygget står stødig og det behøver minimalt med vedlikehold, noe som er praktisk på grunn av den vanskelige tilkomsten, påpeker Espen Surnevik, som etter at sinkhyttene sto ferdig i slutten av 2018 har fått mye mange henvendelser fra hele verden.

— Dette prosjektet har blitt møtt med voldsom interesse, både her i Norge og i resten av verden. Jeg har fått forespørsler fra USA, Canada, Sveits og Iran om å bygge lignende hytter. Men det er ikke aktuelt å lage kopier av disse hyttene andre steder enn der disse to er bygd, forteller arkitekten.

God mediedekning

Eierne Christine Mowinckel og Kristian Rostad vil først teste ut responsen på de to tretopphyttene i 2019, før de eventuelt bestemmer seg for å bygge noen flere i samme område. Responsen har i hvert fall vært uplåklagelig i sosiale medier, der bilder av tretopphyttene har fått hundrevis av likes. Ekteparet har også fått mange henvendelser fra folk i hele verden, og flere internasjonale magasiner har allerede skrevet om PAN tretopphytter i Finnskogen.

Det er den spesielle pyramidelignende formen og plasseringen høyt over bakken som vekker mest oppsikt i utlandet. For å komme til hyttene må man kjøre ti kilometer fra Flisa langs skogsveier. Hver hytte har seks sengeplasser samt innlagt strøm og vann.

Det er ventet at prosjektet vil bli nominert til en eller flere arkitekturpriser. Arkitekten har tidligere fått en pris for å ha tegnet Våler kirke.

Hyttene har tilkomst gjennom en trappeoppgang ved siden av.Foto: Rasmus Norlander
Et redskapshus nede på bakken er også kledd i sink.Foto: Rasmus Norlander
Utsikten fra tretopphytta er det ingen ting å si på.Foto: Rasmus Norlander
Tretopphyttene ble først bygd på bakken og til slutt løftet opp.Foto: Mats Sparby
Powered by Labrador CMS