I disse dager lærer de to seg mer om blikkenslagerarbeid med båndtekking hvor de bruker stål, tillaging av paraplyfalser og sammenføyninger av falser.

Helga Teigland jobbet fem sommerferier i bedriften faren er ansatt. Men først i voksen alder fant 22-åringen ut at det var blikkenslager hun ville bli. Hun var lei av å jobbe i matbutikk.

Lisbeth Nymark hadde slik som søskenbarnet tatt studiespesialiserende på videregående skole, tok ett årsstudium i praktisk teologi og ledelse, før 21-åringen begynte å undersøke mulighetene for et mer praktisk rettet yrke.

– Kontorjobb var ikke noe for meg, sier Lisbeth.

Hun tenkte først på å ta utdannelse som elektriker. Helga mente imidlertid at det var bedre om hun tok samme retning med å bli blikkenslager.

– Vi er ikke redd for å få skitt under neglene og trives begge veldig godt med et praktisk yrke, sier Lisbeth.

Uka etter at Helga begynte som lærling hos Bygg og Ventilasjon AS (BOV) i august i fjor, startet også søskenbarnet som lærling i samme bedrift, begge to med et løp på 3,5 år.

I perioder har Helga Teigland (t.v.) og Lisbeth Nymark  jobbet sammen på tak som lærlinger.

I perioder har Helga Teigland (t.v.) og Lisbeth Nymark  jobbet sammen på tak som lærlinger.

Utfordrende og gøy

De første månedene har de jobbet hver for seg, men er nå sammen på en båndtekkingsjobb på Kringlebotn skole i Bergen med total utskifting av et ståltak på 5000 kvadratmeter.

Skolen er delt opp i tre store bygg med mange valmer og skott.

– Uansett om jeg skulle være trøtt om morgenen gleder jeg meg stort til å komme i gang med arbeidsdagen. Arbeidet er utfordrende på en gøy måte. Du må jobbe med deg selv og det du skal utføre, for å se at dette får du til. Det er spennende å se hva du kan få ut av en plate, sier Lisbeth.

Varierte arbeidsdager og mulighet for å utfolde seg på mange måter settes pris på. Hun har tidligere jobbet i butikk, vært på lager og kjørt truck og jobbet med ungdom i kirka. Selv om disse oppgavene var greie, overgår det å være blikkenslager alt annet.

Vil bli sjef

– Jeg har mål om først å ta fagbrev, og så senere kanskje ta mesterbrev. På sikt kan det muligens bli aktuelt å bli prosjektleder, sier Lisbeth Nymark.

Kusinen helga Teigland har overfor sjefene spøkt med et enda høyere mål på sikt:

– Etter svennebrev ønsker jeg å ta mesterbrev, og så har jeg spøkt med sjefene om at jeg en dag skal overta bedriften, gliser Helga Teigland.

Variert

Nå er også en tredje jente i gang som lærling på verkstedet. Dette gjør BOV til en foregangsbedrift med å få flere jenter i faget.

– Det går fint å jobbe alene som jente på byggeplass. Men det er kjekt å ha andre jenter som du kan snakke med som forstår akkurat hva du opplever i hverdagen. Samtidig er det mange jenter som ikke liker skitt under neglene, så de forstår ikke så lett hva vi prater om fra arbeidsdagen, sier Helga.

Hun setter mest pris på at arbeidet er variert, og at det er ekstra motiverende når en arbeidsoppgaver skal gjøres og resultatet blir bra.

Helga Teigland får prøve seg på båndtekking og ulike oppgaver.

Helga Teigland får prøve seg på båndtekking og ulike oppgaver.

Helga Teigland vil gjerne lære mer etter at hun har tatt svennebrevet.

Helga Teigland vil gjerne lære mer etter at hun har tatt svennebrevet.