Blikkenslager i gul jakke som jobber med å forme blikk.
Johannes Carlos Andersen stortrives som blikkenslagerlærling Walther Karppinen & Sønn.

Blikkenslager-nabo endret fremtiden

Da Johannes Carlos Andersen var 17 år, fikk han en ny nabo som var blikkenslager. Det skulle komme til å bli avgjørende for fremtiden. Nå er han lærling hos Walther Karppinen & Sønn i Tønsberg og går opp til fagprøven til sommeren.

Da det var tid for at Andersen skulle finne et sted for utplassering høsten for tre år siden, kom han til å tenke på den nye naboen. Samme sommer, hadde det nemlig flyttet en blikkenslager inn i nabohuset.

Det var sikkert mange mulige yrkesretninger for Andresen på dette tidspunktet, men nærheten til noen som drev med noe som virket interessant, var helt avgjørende.

Det forteller jo også litt om hvor viktig det er at blikkenslagere gjør seg synlige for ungdommen.

– Jeg tok rett og slett korteste vei og gikk rett over gata, for å sjekke om det var mulig med utplassering hos Tønsberg blikk og Montasje, sier Andersen.

Tilbud om lærlingkontrakt etter seks dager

Det tok ikke lange tiden før Andersen fant yrket både spennende og interessant. Han trivdes med oppgavene og best av alt; bedriften var ute etter lærlinger.

– Etter bare seks dager, fikk jeg tilbud om lærlingkontrakt. Jeg takket ja og begynte som lærling sommeren etterpå, sier Andersen.

Han jobbet overtid når han fikk muligheten til det – og slik startet blikkenslagerkarrieren for Andersen.

Det var først etter to år at Andersen skiftet beite og havnet i Walther Karppinen & Sønn.

Snart opp til fagprøven

Andersen har nå blitt 20 år og til sommeren skal han opp til fagprøven.

Nå får han ekstra oppfølging av Opplæringskontoret for håndverksfag i Vestfold hver mandag, som ledd i forberedelsene til fagprøven. Resten av dagene er han på jobb.

– Opplæringskontoret har vært hjelpsomme og gitt gode råd når jeg har lurt på noe. Men ellers har jeg hatt lite kontakt med dem, siden samarbeidet med begge bedriftene jeg har vært i, har gått som smurt, sier Andersen.

Han legger til at de alltid har vært tilgjengelige når han har trengt det, men at behovet har vært lite for oppfølging fra den kanten.

– Jeg har hele tiden hatt dyktige fagfolk rundt meg og trives veldig godt med arbeidsoppgavene, sier Andersen.

Gull med mørkt hår og gul arbeidsjakke.
Da Johannes Carlos Andersen var 17 år, fikk han en ny nabo som var blikkenslager. Det endret fremtiden.

Jobber på egenhånd

Inntil i sommer har Andersen jobbet mest på store prosjekter. Men nå har han erfaring nok til å jobbe på egenhånd.

– I sommer fikk jeg prøve meg på egne jobber, der jeg ikke kunne lene meg på noen med 15 års erfaring. Det er artig å jobbe selvstendig og ta egne avgjørelser, sier Andersen.

Disse jobbene har vært forskjellige småjobber hos private, der han alene har vært ute på befaring og på verksted i etterkant.

– Som blikkenslager, har jeg en sikker jobb. Det er et givende yrke, der man leverer et godt stykke håndverk, avslutter Johannes Carlos Andersen fra Tønsberg.

Powered by Labrador CMS