Nyheter

Bolighus med rustfri fasade

Sola-ekteparet ønsket seg en vedlikeholdsfri fasade. Dermed fikk Lie Blikk AS produsere og levere cortenstål til en enebolig.

Publisert

Henrikke og Glenn Harveløkke ble positivt overrasket da arkitektbyrået Hoem + Folstad Arkitekter AS kom med sitt spesielle forslag til utseende på eneboligen. Ønsket om en mest mulig vedlikeholdsfri fasade førte til valg av plater med cortenstål.

Lie Blikk AS fikk jobben med å levere og montere stålplatene som etter kort tid stopper å ruste, og forblir vedlilkeholdsfrie i mange år.

Fargene på stålet endrer seg litt med lyset, og om det er fuktig eller tørt ute.

– Platene er skrudd på lekter av 48x 98mm av tre og er mekanisk innfestet med skruer. Dette er 3 mm cortenstålplater i et så stort format at de er ganske tunge å håndtere. De tyngste platene veier i underkant av 100 kilo, sier prosjektleder for Lie Blikk, Thomas Paulsen.

Arkitekten ønsket at platene skulle monteres på skrå. For å få til dette, og samtidig bevare de ulike linjene som går gjennom bygget, var det nødvendig med god planlegging.

Platene er bøyd

Totalt ble det montert 225 m2 med cortenstål på alle fasader. Her er det ikke beslag på toppen, men i stedet er platene bøyd over på taket.

– Dette er et spennende prosjekt som våre blikkenslagere er stolte av å ha bidratt til, sier Thomas Paulsen.

Jobben ble utført på vegne av entreprenøren Høieueland AS, som de har samarbeid med flere ganger.

– Vi har tidligere montert cortenstål på en hytte, men det er ikke så ofte vi kommer borti dette produktet, sier Paulsen.

Eierne av boligen er veldig godt fornøyd med arbeidet som er utført, og all skepsis fra de første tegningene er gjort til skamme.

Renner ikke rust

– Kontrasten mellom det rustrøde og blå himmel er kjempefin, synes jeg. Så er det nokså herlig å sitte inntil husveggen. Det blir varmt i solen, sier Henrikke Harveløkke til Stavanger Aftenblad.

For å slippe å male trevegger, gikk de for cortenstål. At stålplatene ligger bøyd over kanten til taket, for å slippe å legge beslag, gjør byggingen rimeligere.

– Vi trodde det ville renne mye rust ned på betongen som er støpt på bakken, men det har det ikke gjort, forteller Henrikke til avisa.

Arkitekten ønsket at cortenstål-platene skulle monteres på skrå.
Blikkenslagerne måtte være veldig nøyaktige når de monterte cortenstål-platene.
Powered by Labrador CMS