Geir Salvesen (til høyre) i samtale med faglærer Karsten Skipper ved Techcollege.

Brenner for god opplæring av blikkenslagere

Geir Salvesen er blikkenslagermester i firmaet Salvesen Blikk og Ventilasjon. Han brenner for et nytt opplæringstilbud for norske blikkenslagere på Techcollage i Ålborg i Danmark. På fritiden er han veldig engasjert i Norsk Boksing, som dommer og trener og har tidligere selv vært utøver.

Det er mye tilfeldigheter når ungdom velger yrkesvei. Det var det også for Salvesen da han havnet i blikkenslageryrket. Han hadde gått yrkesskole og jobbet en periode som prosessoperatør. Da han etter hvert måtte gå skift, begynte han å vurdere andre retninger.

For skiftarbeid passet i grunnen dårlig for unge Salvesen som den gang trente aktivt boksing og reiste rundt på stevner.

Alt man kan lage og få til

– Man får opp øynene etter hvert som man har jobbet litt, sier Salvesen.

Selv ble han fascinert av alt det man kan gjøre, lage og få til som blikkenslager.

– Som tidligere oldermann og nå formann i Kristiansand håndverksforeningen kan jeg fremme yrkesfag og særlig opplæring, sier Salvesen.

Det begynte med et tips

Da Salvesen var oldermann, fikk de et tips av en av medlemmene sine om at det fantes en spennende skole i Danmark.

– Som sørlendinger har vi kort avstand med båt til Danmark. Jeg hadde vært masse i Aalborg fra før av. På grunn av dialekten og den korte avstanden over sjøen, kaller andre nordmenn oss for reservedansker, sier Salvesen med et smil.

Geir Salvesen fikk med seg styret i VBL og Håndverkerforeningen i Kristiansand med til Techcollege slik at de ved selvsyn kunne se hva han hadde snakket om i årevis. Der ble mange «frelst». Fra venstre Geir Salvesen, Paall Sagen, Knut Ivar Hov, Ane Dyrnes, Jørn Ove Drengenes, Eivind Johanson og Liv Jorun Lindgren.

Fikk hakeslepp

Likevel hadde han aldri hørt om den skolen i Aalborg. Men da de kom inn med sitt laug ble overraskelsen desto større. Salvesen var en av de flere ildsjelene som ikke ville at dette bare skulle bli et hyggelig ferieminne.

– Flere i styret fikk hakeslepp over det de så, forteller Salvesen.

Senere tok Arnfinn Aamodt over da Salvesen ikke lenger var oldermann. Nå er Terje Augland oldermann og følger opp utdanningstilbudet.

Salvesen ønsker å presisere at hele lauget brenner for dette.

De oppfordrer opplæringskontorene til å ta kontakt med opplæringskontoret i Kristiansand og dra til Techcollage i Aalborg. De tar imot norske blikkenslagere med åpne armer.

Tips til usikker ungdom

Salvesen sier at dette tilbudet hadde passet ham perfekt da han var ung gutt. Nå håper han både gutter og jenter, som ikke helt vet hva de skal bli, kan benytte seg av dette tilbudet.

– Hadde noen sagt til meg som 16-åring, at jeg kunne være 2 x 4 uker i Aalborg, med kost, losji og lønn, hadde jeg bestemt meg fortere for å bli blikkenslager, sier Salvesen.

Grunnen til dette engasjementet er at han ser hvor god opplæringen i Danmark er i forhold til her hjemme i Norge.

– Jeg ønsker at flere skal bli klar over muligheten, sier Salvesen.

Skolen i Aalborg er en yrkesskole for alle håndverksfag med 5.000 elever og god plass til et skikkelig verksted. Lærerne er blikkenslagere som er håndplukket av skolen. Det tror Salvesen smitter over på elevene.

Geir Salvesen fra boksestevne i Danmark i ca 1988. Nå kjemper han for at norske blikkenslagerlærlinger skal få økt sin kompetanse med opphold på Techcollage i Ålborg.
Powered by Labrador CMS