Allerede som 14-åring begynte han så smått å jobbe for blikkenslageren i Bergen. Nå er Ørbeck tilbake i blikkenslagerfirmaet Carlson på taket og vil i løpet av året være ferdig med mesterutdanningen.

– Vi er fire som er plukket ut til å bo i en hytte på Røros. I løpet av påsken skal vi ha flere kurs om hvordan gamle bygg skal tas vare på, sier Alv Odin Ørbech.

Han har dagene i før påske jobbet hektisk for å bli ferdig med et sinktak på et snart 100 år gammel hus i Bergen.

Som den eneste blikkenslageren fikk han et stipend på 25 000 kroner fra Fortidsminneforeningen. De tre andre kommer fra andre byggfag som viser interesse for å ta vare på det gamle håndverket.

Smi eget verktøy

– Målet er å bli enda flinkere til å kopiere gamle takdeler og skape dem så identiske som mulig. Sammen med mesterbrevet vil det gi bredere kompetanse som blir nyttig, sier Ørbeck.

25-åringen har tidligere jobbet både for Fana Blikk og for Bygg og Ventilasjon (BOV) i Bergen. SIn unge alder til tross har han opparbeidet seg god kunnskap gjennom ulike prosjekter han har deltatt i.

Blant annet var han med på å legge kobber på gamle Hotell Norge i Bergen, som skal brukes til landsmøte for VBL 14-16 juni.

På opplæringen med Fortidsminneforeningen skal Ørbeck og de andre smi sitt eget verktøy og lære om innfesting med blant annet nagler. Deretter er det en uke med gammelt lafteverk.

Gamle teknikker

– Dette er ting jeg kommer bort i som blikkenslager på gamle bygg her i Bergen, og da er det fint å få oppgradere seg med mer kunnskap, påpeker Ørbeck.

Carlson på Taket har en ung gjeng med blikkenslagere som satser på å jobbe på tak, hvor det gjerne kan være fornyelse av gamle bygg.

– Det er moro å kunne gamle teknikker og innfesting slik de gjorde for 300 år siden her i Bergen, sier Ørbeck.

På sikt ser han for seg at han kan bli faglig leder, men vil uansett fortsette å jobbe på bygg hvor han trives aller best.

Lodding av sink er en av oppgavene som Alv Odin Ørbeck liker å jobbe med.

Lodding av sink er en av oppgavene som Alv Odin Ørbeck liker å jobbe med.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media