Noen byggeplasser stenges midlertidig, andre blir sterkt preget av restriksjoner som blant annet gjør at prosjektledere ikke kommer seg inn.

– Jeg har flere prosjekter hvor det er nesten umulig å komme inn som prosjektleder. Skal jeg inn må det være negativ korona-test, og da kan jeg ikke dra mellom ulike byggeplasser, sier prosjektleder Trym Aas i Storo Blikkenslagerverksted AS til Blikkenslagere.no.

Med 5-6 større prosjekter som går samtidig i Oslo-området opplever de store utfordringer i hverdagen. Minst 3 byggeplasser har vært delvis nedstengt.

– Nå er det ukentlig testing av arbeiderne, og da avdekkes det stadig tilfeller med noen som har fått smitte. Mye skjer med importsmitte, sier Trym Aas.

Utfordringen for en del arbeidere fra utlandet er at de er redd for ikke å få jobbe. Derfor tar de sjansen uten å teste seg eller følge reglene.

– Nå foregår alle møter på byggeplasser på Teams. Det gjør det vanskeligere, og jeg må ha video-konferanse med arbeidsleder for å følge med på prosjektet. Dette gjør hverdagen mye tyngre og kjedeligere, sier Aas.

Trym Aas har travle dager med mange prosjekt som forsinkes.

Trym Aas har travle dager med mange prosjekt som forsinkes.

Går saktere

Han begynte selv som blikkenslager for å gjøre praktisk arbeid, men har nå endt med kontorjobb og ofte uten fysisk tilgang til byggeplassene. Hverdagen for de som jobber på byggeplassen har også blitt endret i takt med smittesituasjonen. I Oslo har kommunen sendt ut smittevernsregler for byggeplasser som entreprenørene må følge. Byggeplassene har vakter som sjekker at reglene følges. De nye prosedyrene skaper forsinkelser i pågående prosjekter. Sammen med høy aktivitet og mange foresprøseler gir det travle dager for prosjektlederen.

– Jeg har liggende 30 forespørsler som jeg ikke har åpnet eller svart på fordi vi ikke rekker over alt. Etterspørselen er så stor at vi i større grad kan velge hva slags prosjekt vi ønsker å ta på oss, sier Aas.

Han peker på at bedriften nå har en årsomsetning i ordrereserve.

Forsinkelser med materialer

A. Hansen Gruppen AS, som er landets største blikkenslagerbedrift, er i mindre grad preget av nedstengte arbeidsplasser og forsinkelser hos andre aktører.

– Derimot er vi sterkt preget av forsinkede materialleveranser, karantener, innreiserestriksjoner og øvrige forhold knyttet til covid-19, sier daglig leder Lars Moberg.

Hos Olaf Johansen Eftf AS har nå innført testing av alle ansatte ukentlig.

– Vi tester nå alle ansatte torsdag eller fredag hver uke. Dette blir rapportert inn til Oslo kommune for å vise at vi tilfredsstiller kravene, sier daglig leder Jarle Kristiansen.