Dame med lyst hår i gul signalvest oppe på et tak med solceller.
Synnøve Gautesen Berg, direktør for ansvar og bærekraft i Rema Distribusjon.

Bygger Norges største solcelleanlegg

På et gigantisk tak like stort som sju fotballbaner bygger Rema 1000 Norges største solcelleanlegg.

Fakta om Rema Distribusjon Vinterbro


Årlig energiproduksjon:
4 000 000 kWh

Kapasitet:
5,3 MWp

Modulflate:
26 728 m2

Eier:
Relog AS

Anlegget, som nå bygges på taket av Rema 1000 sitt store distribusjonslager på Østlandet, har en installert effekt på over 5 megawatt peak og vil produsere over 4 millioner kilowattimer i året. Det tilsvarer strømforbruket til nesten 300 husholdninger eller nok strøm til å forsyne REMA 1000 sine elektriske lastebiler med nok strøm til å kjøre 2 666 666 kilometer, noe som tilsvarer 66 ganger rundt ekvator.

– Rema 1000 har som målsetning å være klimanøytrale i egen drift innen 2030. Tilgang på fornybar energi er avgjørende for å lykkes. Derfor er denne store satsningen på solcelleanlegg viktig og nødvendig, sier Kjell Stokbakken, direktør for Varer og forsyning i REMA 1000.

Vil være ledende på bærekraft

Rema 1000 og Rema Distribusjon har ønske om å være ledende på bærekraft i dagligvarebransjen. Alle deres distribunaler har i dag solcelleanlegg, men nå bygger de ut og øker kapasitet og omfang på disse der det er mulig.

– 2023 var vårt første hele år med egenprodusert energi gjennom solkraft på alle våre 5 distribunaler, fra Narvik i nord til Stavanger i Sør-Vest. Det var en viktig milepæl, forteller Synnøve Gautesen Berg, direktør for ansvar og bærekraft i Rema Distribusjon.

Solenergi er en fornybar energikilde som reduserer avhengigheten av fossile brennstoffer. Rema 1000-anlegget var det første i Norge som oppgraderte fra 1000 til 1500 volts arkitektur. Ved å øke spenning senker man strømgjennomgang, noe som reduserer materialforbruket, energitapet og kostnadene med 10 prosent sammenlignet med tradisjonelle solcelleanlegg. Dette gjør det mulig for flere å ta i bruk solenergi som en lønnsom og miljøvennlig investering. 

– Klimaomstillingen krever mengder av ren, fornybar energi som erstatning for fossilt brennstoff. Solenergi er en tilgjengelig teknologi som bidrar i dette grønne skiftet. Vi i Rema 1000 skal bidra der vi kan, gjennom solcelleanlegg og andre tiltak som energieffektivisering og utslippsfri transport, sier Stokbakken.

Powered by Labrador CMS