Einar Jahnsen og de andre i ansatte i Olaf Jahnsen AS i Kristiansand har travle dager (og netter) med brøyting - en glimrende kombinasjon med å være blikkenslagere.

Einar & co er de brøytende blikkenslagerne

Olaf Jahnsen AS i Kristiansand er seks ansatte. Halvparten av dem driver med snørydding nå om dagen. Den spennende kombinasjonen blir mer nyttig jo mer snø som faller. Når arbeidsplassen snør ned, er det bare en ting å gjøre; rydde snø!

– Snø har alltid vært en utfordring for faget vårt. Vi driver derfor med snørydding hver vinter, sier Einar Jahnsen, daglig leder i blikkenslagerbedriften Olaf Jahnsen AS.

Og denne vinter er det plenty med snø. Med maskiner og traktorer, rydder blikkenslagerfirmaet skoler, gamlehjem og diverse offentlige og private plasser.

– Vi kan ikke drive på tak nå om dagen, så nå som det snør så mye, går det i ett med snørydding, sier, Jahnsen til Blikkenslagere.no.

Det blir mange og lange netter med brøyting. Jahnsen presiserer at på Sørlandet, kommer heller ikke snøen litt og litt; alt kommer gjerne på en gang.

Full stans i utvendig arbeid

Olaf Jahnsen har normal produksjon med innearbeid, men dette monner ikke stort.

– Siden vi primært har utvendig arbeid, stopper det nesten helt opp for oss, når det blir så mye snø. Da spør vi både våre egne kunder, men også andre bedriftskunder om de trenger hjelp til takrydding, sier Jahnsen.

Han legger til, at en blikkenslagers erfaring fra tak, gjør dem til attraktive snøryddere i sitt rette element. Derfor får de ofte forespørsler fra både byggmestere og direkte fra kunden.

Bygårder skuffes for hånd og de leier inn kran for å løfte ned snøen med snø-seil. Det er en forsterket presenning som knyttes i hjørnene, så snøen kan løftes som en sekk.

– Siden det det blir langt færre blikkenslager-jobber nå om dagen, får vi en omsetning som vi ellers ikke hadde fått, så snøryddingen, det er et godt alternativ for oss. Men det er utfordrende når det kort tid etterpå er like mye snø igjen, sier Jahnsen.

Olaf Jahnsen AS driver snørydding og brøyting på skoler, gamlehjem og diverse offentlige og private plasser.

To traktorer

Olaf Jahnsen har kjøpt to traktorer med utstyr, kun for dette formålet.

– Disse anskaffelsene blir ikke alltid brukt like mye, men med brøyteberedskap har de likevel betalt. Men denne vinteren brøyter vi så mye vi klarer, sier Jahnsen.

Resten av året er traktorene i bruk noen få dager, altså nesten bare i beredskap. Men det betaler seg likevel, siden Olaf Jahnsen har en del slike avtaler.

De store snømengdene på Sørlandet gjør det krevende med utvendig blikkenslagerarbeid. Olaf Jahnsen sine ansatte er på mange tak, men for å måke snø.

Bortsett fra litt utleie i sommerhalvåret, står stort sett traktorene parkert. Unntaket er år som dette.

Snørydding på skift

I blikkenslagerbedriften er de tre stykker som bytter på å traktorkjøringen. De som jobber på natta, tar seg fri om dagen.

Det er en spennende kombinasjon, siden kapasiteten er ledig når de tradisjonelle oppgavene blir utsatt. Selv om det ikke er veldig vanlig, kjenner Jahnsen til noen håndverkere som gjør det samme.

– Det funker bra. Vi må jo holde bedriften i gang, selv om det ikke er like gøy natt etter natt med brøyting. Jeg kan godt drive 12-15 timer i strekk. Det er noe vi gjør for å klare oss, avslutter Einar Jahnsen, daglig leder EinarJahnsen.

Han legger ikke skjul på at det er blikkenslagere de er – og at de gleder seg til snøen smelter og arbeidet tar seg opp på vanlig måte.

Powered by Labrador CMS