Inspirasjon

Erlend Harmens er glad for å bli blikkenslagere som voksen.

Fant riktig yrke som voksen

De måtte begge innom flere andre yrker før det riktige faget/yrket dukket opp. Nå er Malin Skaug og Erlend Harmens i full gang som voksenlærlinger for å bli blikkenslagere.

Publisert

21-åringen startet først ett år på elektrolinjen, før det ble to år med flyfag for å bli flymekaniker. Etter ett år med påbygg ble det ett år forkurs på NTNU for å bli ingeniør.
– Etter dette var jeg lei av skolen og fant ikke helt det som var rett for meg. Da var det at jeg møtte Lisbeth K Schjelde på utdanningsmesse og straks oppdaget at det er blikkenslagerfaget som er rett for meg, sier Malin.

Hun vurderte enten å begynne på elektrofag eller blikk i 10. klasse. Men fordi hun kjente noen som skulle starte på elektro, ble dette faget valgt.

– Men det ble for ensformig arbeid for meg!

Stortrives

Malin Skaug syntes elektrofag var for ensformig og valgte heller blikkenslagerfaget.

Malin hadde en onkel som var flymekaniker og ville prøve dette. Men her var det få muligheter for å få praksis og jobb. Etter forsøk på å få litt mer studiekompetanse, var tanken å bli ingeniør.
Først da hun møtte Lisbeth K Schjelde fra Opplæringskontoret BTV ble veien staket ut. I juli i fjor startet hun som lærling hos Dahle Blikk AS, og så langt stortrives hun.
– Nå får jeg en variert arbeidsdag, jeg kan være kreativ og opplever veldig mye forskjellig gjennom arbeidsdagen, sier Malin. I starten var det mye å sette seg inn i, men hun fant seg raskt til rette.
– Jeg ble veldig godt tatt imot og har fått god veiledning når det har vært behov.

Trives ute

21-åringen trives godt ute og ser bare positive sider med det å være blikkenslager.
Etter å ha vært en periode på Ørlandet med pendling fire dager i uka med lange arbeidsdager, er det jobb på ærverdige Britannia Hotell som i hovedsak står for tur framover dette året.
– Så langt har jeg fått være med på alt fra beslag og takrenner til båndtekking. Jeg stortrives og ser for meg at dette blir min hverdag i mange år framover, sier Malin Skaug.
Godt arbeidsmiljø og allsidig hverdag er det hun setter mest pris på med jobben hun har som lærling.

Kroppsarbeid best

Idrettsbakgrunn en fordel

Begge lærlingene i Trondheim har bakgrunn med idrett, og ser det som fordel for å være fysisk sterke.

Som oppvokst på Byåsen i Trondheim har håndball vært en del av oppveksten for Malin Skaug, noe som er positivt med et fysisk yrke.
– Selvfølgelig er det fysisk tungt til tider å jobbe som blikkenslager, så det har vært nyttig å ha en trent kropp, sier Malin.

Viktig med trening
Hun holder seg nå i form med å trene i studio og er ikke lenger aktiv i håndball.
Å være i god form ser hun som et godt grunnlag for et fysisk yrke, og ser det som viktig å holde formen vedlike får å holde ut i et slikt yrke.
– Men utover at det er et fysisk yrke er det ingen problemer for en jente å være blikkenslager, sier Malin Skaug.

Må være aktiv
Også Erlend Harmens trener fast for å holde seg i god form til å kunne jobbe.
– I julen tenkte jeg å slappe litt av, men fant raskt ut at jeg måtte være i aktivitet slik jeg er vant til, sier Erlend.

Akkurat samme stikkord har Erlend Harmens (28). Han har gått en enda lengre vei før han fant fram til sitt rette yrke. Etter videregående skole og idrettslinjen, ble det et par år med jobb før han igjen satte seg på skolebenken med et årsstudium i idrett. Deretter ble det vernepleiestudie i ett år og et par års jobb på sykehjem.
– Jeg spilte aktivt ishockey og tenkte noe innen idrett først. Etter å ha prøvd ulike ting fant jeg ut at kroppslig arbeid og jobbing ute er det som passer best for meg, sier Erlend.
Han luktet på mulighet for å bli taktekker eller tømrer, men fordi han kjente et par blikkenslagere endte han med å kontakte Opplæringskontoret BTV for å få hjelp. Han sendte først søknader uten hell, og ringte et par blikkenslagere. Det ordnet seg til slutt og endte opp med lærlingkontrakt hos bedriften Dahle Blikk AS.

Nye utfordringer

– Dette har jeg ikke angret på en dag. Her er det varierte arbeidsoppgaver og et godt miljø i bedriften, sier Erlend som tenker å ta svennebrev i løpet av høsten.
Idrettsbakgrunnen gjør at det å bruke kroppen er kjekkere enn å sitte på rumpa.
– I dette faget lærer du noe nytt hver dag og du får nye utfordringer daglig. Derfor blir det aldri en kjedelig dag på jobb, sier Erlend.
Han har jobbet med ulike byggeprosjekt gjennom sin periode som voksenlærling i to og et halvt år.
– På sikt kan det bli aktuelt med mesterbrev og ta videre skolering for å få mer overordnede oppgaver. Men slik jeg jobber nå har jeg det som plommen i egget, sier Erlend Harmens.

Malin Skaug og Erlend Harmens er glad for å bli blikkenslagere som voksen.
Powered by Labrador CMS