Håkon Moe Nergård er utplassert i tre måneder i Danmark. Lærlingen hos Økovent i Trondheim har et lærerikt opphold med varierte oppgaver.  Et av de største prosjektene som finnes for blikkenslagere i Danmark for tiden er de nye studentboligene i Århus.

Det tok fire år å utvikle området like utenfor sentrum av byen. Like mange år går med til byggeprosessen. I minst ett år vil blikkenslagerne jobbe her før de er ferdig uti neste år en gang.

– Dette er nok et av de største oppdragene vi har, sier Svend Østergård som er bas for blikkenslageren Søren Østergård AS.

De er en av de største i Danmark på båndtekking og lignende jobber, og reiser rundt i hele landet på denne type jobber. Parallelt med sinkjobben i Århus er de igang med en større kobberjobb i Odense sentrum.

Kvalitet

–  På de nye nye studentboligene har jeg vært med på båndtekking av heishuset og flere andre deler av taket, sier Håkon og viser noen av oppgavene han har vært med på.

Totalt er det et areal på 29 000 kvadratmeter som skal huse studenter i Danmarks neste største studentby.

Her er det ikke spart på kvaliteten og det bygges for fremtiden.

– Arkitektene har vært med og lagt premissene for hvordan byggene skal være. De har bestemt at det skal være murstein i fasade og sink på takene og beslagsløsninger over hele bygget.

Hovedbygget er en trekant. Inne i trekanten, i en slags bakgård, er det flere mindre hus som også skal være leiligheter for studenter.

Det er VM-zink som leverer sinken og Edwin Nielsen har vært med som konsulent under arbeidet.

Alle takene får båndtekket sink i det som blir boliger for studenter.

Alle takene får båndtekket sink i det som blir boliger for studenter.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Tradisjonell måte

– Vi har 15 av våre 50 ansatte i sving her på prosjektet, så det utgjør en stor del av det vi holder med på for tiden, sier Østergaard.

Han forklarer at dette er blant topp 10 av de prosjektene de har jobbet med de siste årene. Danskene er opptatt av at et slikt bygg skal ha utføring på den tradisjonsrike måten, og her blir det ingen lettvinte løsninger.

– Jeg får lære å gjøre teknikkene med båndtekking på den gamle måten, og det er nyttig å ha med videre i karrieren, sier Håkon Moe Nergård.

Selv om det er mange store jobber for blikkenslagerne i Danmark med båndtekking, er det ikke like mye over alt.

– Mest slike jobber er det nok i København og her i Århus. Men også i byer som Ålborg og Odense er det en del lignende prosjekter, selv om de gjerne er mindre, sier Østergård.

Han er glad for å ha den norske lærlingen på praksis og har gitt ham store arbeidsoppgaver hvor han får jobbe med spennende oppgaver i de største prosjektene.

– De ansatte her er flinke til å hjelpe meg og svare på ting jeg lurer på når jeg spør, sier lærlingen.

Håkon Moe Nergård står midt i trekanten og beskuer alle takene med sink.

Håkon Moe Nergård står midt i trekanten og beskuer alle takene med sink.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

 

Vinduer på forsiden har også sink-beslag. I 1. etasje blir det butikker.

Vinduer på forsiden har også sink-beslag. I 1. etasje blir det butikker.

 

Svend Østergaard har omfattende arbeider på de nye studentboligene.

Svend Østergaard har omfattende arbeider på de nye studentboligene.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media